300 gratis nestkastjes voor bestrijding van rups

De eikenprocessierups zorgt in de lente voor veel overlast. Elk jaar zuigt de gemeente Ermelo de nesten in de bomen weg, maar dit is niet genoeg om de rupsen te bestrijden. Twee jaar geleden zijn ze gestart met natuurlijke oplossingen om de rups tegen te gaan.
 

Vogels zijn de natuurlijke vijanden van de rups. Om de vogels een handje te helpen, delen ze dit jaar opnieuw nestkastjes uit

Natuurlijke bestrijding van de rups 
In de strijd tegen de eikenprocessierups heeft de gemeente uw hulp nodig. Voor het bestrijden van de rups helpt het om nestkasten op te hangen. Vogels als de koolmees en pimpelmees maken nestjes en eten rupsen. Heeft u veel tegels in de tuin? Zorg dan voor meer bloeiend groen. De bloemen lokken insecten, en dat zorgt voor voedsel voor de vogels wanneer er geen rupsen zijn.

Gratis nestkastjes
Om het gebruik van nestkastjes aan te moedigen, geeft de gemeente ook dit jaar weer nestkastjes weg. Medewerkers van Bosgroep Drie ’s Heeren Loo hebben 300 bouwpakketten samengesteld. Deze geven ze weg aan de eerste 300 inwoners die zich hiervoor aanmelden. Zij krijgen het nestkastje als bouwpakket en hoeven het alleen nog zelf in elkaar te zetten. Een leuk klusje voor in de kerstvakantie!

Hout van Ermelo
Alle nestkastjes zijn gemaakt van hout dat uit de gemeentebossen van Ermelo komt. Zo maakt de gemeente gebruik van lokaal gegroeid hout, en hoeven ze dat niet ergens anders te halen. De gemeente behert de gemeentebossen verantwoord onder het FSC-keurmerk. Ze kappen alleen hout waar dat kan. Natuurlijk zonder het voortbestaan van het bos in gevaar te brengen. Alle nestkastjes hebben daarom het logo ‘Hout van Ermelo’.

Doe gratis mee en win een nestkastje
Schrijf u in voor een nestkastje. U doet mee voor één kastje per huishouden. Ga naar www.ermelo.nl/nestkastjes of scan de QRcode. Bent u winnaar? Dan krijgt u van de gemeente een bericht waarin staat waar en hoe laat u het nestkastje kunt afhalen. Ze geven de nestkastjes alleen uit op woensdag 22 december tussen 10:00 en 15:00 uur, op vertoon van het gestuurde bericht. Door de coronaregels geven ze de nestkastjes uit in de buitenlucht en op gepaste afstand.

Nestkastjes Ermelo foto Bosgroep Drie
(Foto's Bosgroep Drie)