BBE wil in Ermelo het burgerinitiatief invoeren

Door Harry Schipper – De raadsfractie van BurgerBelangen Ermelo (BBE) dient vanavond tijdens de raadsvergadering een voorstel in dat inwoners van Ermelo in staat moet stellen om zelf initiatieven in te dienen bij de gemeenteraad. Tot dusver ontbreekt in Ermelo die mogelijkheid.

Het ‘burgerinitiatief’ moet gaan over een idee of beleid dat nog niet in Ermelo bestaat. En het moet ondertekend – en dus gesteund – worden door tenminste vijftig Ermeloërs. 

Met het burgerinitiatief wil BBE de vernieuwingen afronden die de raad sinds 2018 met de introductie van het maatschappelijk raadsprogramma al heeft ingevoerd. “De democratie in Ermelo heeft een tijd stil gestaan”, stelt fractievoorzitter Bart van der Knaap. “Dat heeft ervoor gezorgd dat de schoen ging wringen. Ermeloërs zijn immers over het algemeen mondig en kritisch”.
 
Onderdeel van het maatschappelijk raadsprogramma is persoonlijk contact met inwoners van Ermelo. De raad consulteert inwoners over uiteenlopende onderwerpen, met als doel de mening van de burger mee te laten wegen in het raadsvoorstel. Daarnaast is het sinds de invoering van de nieuwe werkwijze mogelijk dat inwoners tijdens de beeldvormende behandeling meepraten over het onderwerp. Volgens Van der Knaap ontbreekt daar nog één element aan. “”Inwoners moeten ook zelf met een voorstel kunnen komen dat leidt tot nieuw beleid. Tot op heden moeten dergelijke voorstellen door een fractie of het college worden ingebracht. Die drempel moet weggenomen worden”.
 
Van der Knaap zegt dat hij de afgelopen jaren menig burgerinitiatief voorbij zag komen, waaronder gebiedsvisies van de buurtschappen, plannen van de ondernemersvereniging en ook het CPO (collectief particulier opdrachtgeverschap). “Zolang bij het laatste geen beleid bestaat, zal ieder initiatief door de gemeenteraad beoordeeld moeten worden, dat meestal via het college wordt ingebracht. “, aldus Van der Knaap.
 
Of er een raadsmeerderheid is voor het voorstel om te komen tot het burgerinitiatief, durft de BBE-fractievoorzitter nu nog niet te zeggen. ‘We zullen met de raad in debat moeten, maar dat is niet erg. De raad mag en moet er ook wat van vinden. Wij zijn een fractie met ideeën en willen die in de raad delen. Dat houdt ook in dat je niet altijd op ‘zeker’ kunt zitten.”
 
Burgerinitiatief is volgens hem ook iets heel anders, dan het Right to Challenge, dat B en W – na instemming van de gemeenteraad - in Ermelo willen invoeren.  “Nee, Right tot Challenge gaat uit van bestaand beleid met bestaande budgetten. Bij het burgerinitiatief gaat om niet bestaand beleid waarvoor de gemeente ook nog geen regels of budget voor heeft vrijgemaakt. Bijvoorbeeld als een wijkvereniging,  of een buurtschap, andere sociale voorzieningen wil. Of als ondernemers een visie ontwikkelen over industriegebieden. Maar ook de initiatieven voor de CPO, zoals wij die in het verleden hebben gezien, zijn geschikt voor burgerinitiatieven”. Van der Knaap denkt wel dat het burgerinitiatief samen met Right to Challenge kan worden tot één voorstel. “Zodat inwoners zelf een initiatief inbrengen wat nog niet in Ermelo bestaat en dit daarna zelf in beheer gaan doen”.