CDA Ermelo: ‘Energiearmoede reden om minimabeleid aan te passen’

Door Harry Schipper – Voorziet het huidige minimabeleid van de gemeente Ermelo in ‘energiearmoede’, of moet dat beleid worden aangepast?

Het Ermelose CDA maakt zich zorgen dat een flink aantal Ermelose gezinnen die gebruik maken van minimaregelingen in de problemen komen door de snel stijgende prijzen voor energie en levensmiddelen

CDA-raadslid Sarath Hamstra heeft nu over deze kwestie schriftelijke vragen gesteld aan B en W van Ermelo. Hij vermoedt dat Ermelose gezinnen, die leven van een laag inkomen én een hoge energierekening omdat ze in relatief slecht geïsoleerde huizen wonen, de dupe worden van ‘energiearmoede’, waardoor er te weinig geld voor ze overblijft om van te kunnen leven.

“We leven in een tijd waarbij de ontwikkelingen erg snel gaan”, licht Hamstra zijn vragen en bedenkingen toe. “Als de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid een andere vorm van armoede in de hand werken, dan moeten we het minimabeleid dat we hebben daarop aanpassen. Op lange termijn ligt de oplossing erin dat deze mensen ook mee kunnen doen met verduurzaming”.
 
Bijkomend probleem zijn volgens de CDA-fractievoorzitter de sterk stijgende kosten voor boodschappen. “In een jaar tijd zijn de prijzen volgens onderzoeksbureau GfK met meer dan negen procent gestegen,. Ook hierbij is het belangrijk dat de minimaregelingen die de gemeente kent toereikend zijn”.
 
“Helaas zijn er nog steeds een hoop mensen die gebruik moeten maken van de minimaregelingen. Voor sommigen is dit tijdelijk en voor anderen duurt dit langer. Het CDA Ermelo vindt het belangrijk dat we fatsoenlijk omgaan met mensen die afhankelijk zijn van de gemeente. Daarom vinden wij dat het minimabeleid aangepast moet worden, als blijkt dat deze ontoereikend is”.