College Ermelo heeft bestemmingsplan (met kleine aanpassingen) voor Strand Horst

Door Maarten Westerduin - Nadat er in december 2018 al een soort testversie werd gepresenteerd, is inmiddels ook het echte bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan voor de ontwikkeling van Strand Horst door het college goedgekeurd.

Als de gemeenteraad met de plannen van burgemeester en wethouders instemt, lijkt niets de plannen nog in de weg te staan.

Eerder presenteerde de gemeente al een conceptvariant om te zien of er vanuit de inwoners voldoende draagvlak was. Niet iedereen bleek het idee te steunen en op basis van 163 ingediende zienswijzen is het plan op enkele punten aangepast.
 
De zorgen gingen onder meer op geluidsoverlast van de evenementenhallen, het toenemende verkeer en de natuur. Op het gebied van de flora en fauna heeft Ermelo in de tussentijd maatregelen genomen. Zo is het maximaal toegestane aantal bezoekers bij een evenement teruggeschroefd naar 5000. Ook zijn er, om vleermuizen met rust te laten, bepaalde regels voor licht opgesteld.
 
Iets wat niet veranderd is, is de hoogte van een eventuele hoteltoren. Ondanks bezwaren vanuit Zeewolde (waar het grootste deel van zienswijzen vandaan komt) mag de hoogte daarvan wel 60 meter zijn. Of het daar uiteindelijk van gaat komen is nog niet zeker, niet de gemeente, maar de uitbaters zelf mogen bepalen hoe de gebouwen eruit gaan zien. Zij kunnen uiteindelijk voor een ontwerp met een lagere hoogte kiezen.
 
Volgens wethouder Hans de Haan hoeft het negeren van de bezwaren uit Flevoland geen problemen op te leveren. Ook niet als de zaak eventueel naar de rechter zou gaan. ,,Ik verwacht niet dat de zienswijzen vanuit Zeewolde stand zullen houden. Anders hadden we dat nu ook aangepast’’

(foto: Ermelo Buitenleven)
 
De ambitie om Strand Horst aantrekkelijker te maken speelt al langer in Ermelo. Zeker sinds het aantreden van het nieuwe college staat het onderwerp hoog op het verlanglijstje van de gemeente.