Dassen ‘in gevaar’ door komst Zonneveld Schaapsdijk

Door Harry Schipper – Ondanks een brandbrief van de KNVV, dat een belangrijk voedselgebied voor dassen in gevaar komt én zeer tegen de zin van een aantal omwonenden, gaat tóch de aanleg door van een dik vier hectare groot zonneveld in weilanden en maïsland op de hoek aan de Schaapsdijk en de Buitenbrinkweg (tegenover de A28-afslag Horst).

De gemeenteraad van Ermelo stemde donderdagavond unaniem in met het plan. De raadsleden hebben geen bedenkingen tegen het zonnepark dat het bedrijf Solar Century wil bouwen en exploiteren. Het park wekt straks elektriciteit op voor tweeduizend huishoudens.

Dat argument woog zwaarder dan het feit dat het zonneveld precies tussen twee ‘intensief’ bewoonde dassenburchten komt te liggen. Die burchten waren jaren geleden voor het Ermelose gemeentebestuur juist reden om op die plek geen bedrijfsterrein ‘Horst’ toe te staan, zo bracht de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Noordwest Veluwe het gemeentebestuur fijntjes in herinnering. Dat het gebied belangrijk is voor dassen blijkt volgens de KNNV ook uit het feit dat de gemeente dassenpassages liet aanleggen vanuit zowel het zuiden (Zeeweg) als het noorden (Buitenbrinkweg).

Op de brandbrief van de KNNV reageerde Solar Century op haar beurt met een brief aan de raad waarin de beweringen van de natuurorganisatie over aantasting van het leefgebied van de dassen worden tegengesproken. Het bedrijf liet door een bioloog ‘een onafhankelijk ecologisch onderzoek’ uitvoeren. Die komt tot de conclusie dat het gebied waarin het zonneveld komt ‘geen essentieel foerageergebied’ is voor de das. Solar Century wil van het land onder de tienduizenden zonnepanelen juist ‘een natuurlijk beheerd en afwisselend park’ maken, met langs de randen en tussen de panelen (bes-dragend) struikgewas en rijen knotbomen. Onder de panelen wordt het land ingezaaid met een kruidenrijk mengsel waar bijen, vlinders en insecten op af komen.

De raadsleden hadden het allemaal gelezen. Sommigen maakten zich – ondanks de verklaring van geen bedenking tegen het plan – er toch wel wat zorgen over. Ze lieten zich geruststellen door wethouder Leo van der Velden die beloofde ‘om de initiatiefnemers van het park te vragen om te kijken of ze het de dassen naar hun zin kunnen maken’. De wethouder voerde aan dat de raad twee jaar eerder de ambitie had uitgesproken dat er in 2020 veertig hectare – dus tien keer zoveel als het plan dat nu voorlag – aan zonnevelden in de gemeente moesten zijn aangelegd. Hij weersprak ook de argumenten van de raadsfracties van CDA en Christen dat er gewerkt zou worden volgens een ‘zonneladder’ die zou voorschrijven dat er eerst zonnepanelen zouden komen op daken van huizen en bedrijven. Daarna bij ‘infrastructurele pojecten’ en pas in laatste instantie op landbouwgronden, om zo aantasting van – en wildgroei van zonneparken in - het Ermelose buitengebied zoveel mogelijk te voorkomen. Beide partijen dienden een motie in om voor elkaar te krijgen dat er in Ermelo volgens die volgorde wordt gewerkt. En dat de inwoners meer betrokken moesten worden bij dit soort plannen. Ze kregen echter geen steun van de andere politieke partijen, dus werd die motie verworpen.