Ermelo gaat eerste duurzaamheidsdoelen niet halen

Door Maarten Westerduin - De gemeente Ermelo gaat de eerste doelen in het duurzaamheidsbeleid waarschijnlijk niet halen. Dat staat in de duurzaamheidsrapportage die de gemeente liet maken. Conclusie volgens wethouder Van der Velden: waar het voor de bewoners soms iets te snel gaat, gaat het voor de gemeente niet snel genoeg.

Leo van der Velden weet daar alles van. Dit weekend hoorde hij nog veel kritische noten over het aanleggen van een zonnepark in het buitengebied.

,,Dit weekend hoorden we nog van mensen dat we moeten stoppen met de zonnevelden, maar dat staat natuurlijk haaks op de ambitie. De daken volleggen is niet genoeg. Grootschalige opwek levert misschien de meeste frictie op, maar die is ook het meest effectief.’’

Die ambitie om duurzamer te worden werd voor het eerst gesproken in 2016, nog voor de laatste gemeenteraadsverkiezingen. In 2030 hoopt ons dorp energieneutraal te zijn. Ook het jaar 2035 staat met rood omcirkeld, dan moet Ermelo klimaatneutraal zijn.
 
Doelen

De eerste stap in de lange aanloop ligt in de toverwoorden ‘energiebesparing’ en ‘duurzame opwekking.’ Ten opzichte van 2010 moet er 10 procent energie bespaart worden, en 10% meer opgewekt. Volgens de berekeningen van de projectgroep zou er daardoor zeker 100 hectare aan zonneveld en 17 windmolens bij moeten komen.
 
Bedrijven
Het lijkt erop dat dat doel niet gehaald worden. De laatste cijfers komen uit 2017 en wijzen uit dat vooral de bedrijven het af laten weten. Zij drukken de energiebesparing van huishoudens (8%) omlaag naar een gemiddelde van 2,3 procent. Sterker nog, het elektraverbruik (wat zo’n 20% van de het totale energieverbruik vormt) is bij de bedrijven gegroeid.
 
Ermelose huishoudens hebben op dit moment ook meer zonnepanelen geïnstalleerd dan bedrijven, al moet gezegd worden dat zij vaak grotere investeringen doen, waardoor de realisatie vaak langer duurt - tot wel 3 jaar.
 
Ook Van der Velden erkent dat de bedrijven achterlopen, maar hij ziet ook dat er veel plannen zijn: ,,Ik zie veel ondernemers die echt aan de bak zijn gegaan. Bijna overal is men er mee bezig om een actief beleid te maken. Het loopt misschien wel achter, maar die inzet is wel heel erg breed onder de ondernemers.’’
 
Raad

Het onderwerp zal ook in de gemeenteraad behandeld worden. Of de wethouder daar zenuwachtig voor is? ,,Ik kijk er wel een beetje naar uit. Ambitie uitspreken en iets besluiten is een, je rug rechthouden is twee. Deze voortgangsrapportage geeft alle ruimte om de discussie te voeren.