Ermelo kan woningen niet voor Ermeloërs vrijhouden

Door Maarten Westerduin -  Hoe graag ze het ook zouden willen, de burgemeester en wethouders van Ermelo kunnen woningen voor spoedzoekers in de gemeente niet voor eigen dorpelingen reserveren. Iemand die in een gemeente als Oldebroek woont, heeft er nu eenmaal net zoveel recht op. (bekijk ook de video)

Een ‘eigen inwoners eerst-beleid’ is vanuit het rijk niet toegestaan, reageert wethouder Laurens Klappe op het artikel dat eerder in De Stentor verscheen. Drie van de 48 kersverse bewoners van het heringerichte wooncomplex Montana lieten een verslaggever weten uit een andere gemeente te komen.

Meer uitzondering dan regel
Klappe houdt het op toeval dat de verslaggever juist de mensen sprak die niet uit het dorp kwamen en noemt dit fenomeen ‘meer uitzondering dan regel.’ Volgens de wet moet Ermelo het toelaten, maar in de praktijk gebeurt het niet vaak.
 
Sturingsmogelijkheden
Dat er nu wel een deel van de woonruimte van Montana naar inwoners ‘van buitenaf’ gaat, kan Klappe overigens wel verklaren. ,,Het gebeurt niet vaak dat er in een klap 48 woningen beschikbaar zijn, dan is de kans ook groter dat er veel inschrijvingen van mensen buiten Ermelo zijn. Er zijn ook momenten dat er maar 1 of 2 ruimtes vrijkomen. Als je op dat moment een lijst met 10 mensen hebt, heb je al veel meer sturingsmogelijkheden.’’
 
Klappe geeft ook aan dat mensen uit een dorp in de omgeving niet graag naar een ander dorp verkassen. Veel mensen willen het sociale netwerk dat ze daar hebben, niet verliezen.’’

Lees ook:
Feestelijke opening unieke woonvorm Montana