Ermelo wil sloopmeters maken voor nieuwbouw in Horst

Door Maarten Westerduin - Om ruimte te maken voor de 34 nieuwbouwwoningen die de toekomstige bewoners aan het Rodeschuurderwegje willen bouwen, wil de gemeente Ermelo aan de andere kant van het dorp zogenoemde ‘sloopmeters’ maken om ervoor te zorgen dat de bouw legaal is.

Het is nu nog verboden voor de initiatiefnemers om in het buitengebied te gaan bouwen, maar door een ruimte voor ruimte-regeling (ook wel ‘rood voor rood’ genoemd) kan daar iets aan gedaan worden.

Wanneer de gemeente elders in Ermelo bebouwing weghaalt, is het namelijk wél mogelijk om huizen in Horst neer te zetten. Opstallen die nu op een perceel aan De Haspel staan, bieden die zogenoemde sloopmeters. Hoewel er op diezelfde locatie een nieuw zorgcentrum gebouwd gaat worden, zal er per saldo extra ruimte vrijkomen. Die meters kunnen in het buitengebied worden hergebruikt voor nieuwbouw.
 
De club met Burgemeester en wethouders heeft nu de intentie om het krediet uit te geven aan ruimte voor het nieuwbouwplan, maar weet ook dat het moet wachten op toestemming van de raad. Als die akkoord gaat volgt er een bestemmingsplanprocedure.
 
CPO
Het initiatief stamt al uit de periode van voor de gemeenteraadsverkiezingen. De toekomstige bewoners van de 24 koopwoningen zijn zelf opdrachtgevers. De overige 10 woningen die ze bouwen, zijn bestemd voor de sociale huur.
 
Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is een groeiende trend in Nederland. Potentiele kopers, die vaak maar moeilijk aan een koopwoning komen, kunnen er ook voor kiezen om samen met een groep particulieren zelf een project op te starten.