Ermelose burgemeester wil nationaal vuurwerkverbod

Door Harry Schipper - ​De Ermelose burgemeester André Baars is voorstander van een vuurwerkverbod, ‘maar dan wel op nationaal niveau’. Dat zei hij donderdagavond tijdens zijn traditionele nieuwjaarsspeech tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Ermelo.

Baars vertelde de honderden aanwezigen dat hij aanvankelijk geen voorstander was van het verbieden van vuurwerk, maar dat zijn standpunt als één van de 355 burgemeesters in ons land over het afschieten van vuurwerk ‘door de toename van vernielingen in Nederland en de overlast en geweldsincidenten naar hulpverleners’ is gekanteld naar een nationaal verbod op consumentenvuurwerk’.

“Niet alleen voor het gebruik ervan maar ook voor de verkoop”, benadrukte hij daarbij. Volgens hem is er ook in Ermelo met niet-legaal vuurwerk geknald ‘wat vernielingen van openbare voorzieningen met zich meebrengt en veel geluidsoverlast voor mens en dier’. “Jammer dat de gebruikers zich niet bewust zijn van de gevolgen en zij mede de veroorzakers zijn van de nationale discussie rondom vuurwerk”, aldus Baars.

Overigens viel volgens de Ermelose burgervader de overlast door vuurwerk in Ermelo ‘gelukkig’ mee en is het ‘relatief rustig verlopen’. “Ondanks de landelijke vuurwerkdiscussie kunnen we stellen dat het in Ermelo relatief rustig verlopen is.”

In zijn speech gaf Baars ook aan dat er weer een sluiting op stapel staat van een woning in Ermelo waar drugs is gekweekt, verkocht en/of gemaakt. Vorig jaar sloot de burgemeester maar liefst vier panden waar dat gebeurde voor een paar maanden. Ermelo werd vorig jaar ook opgeschrikt door een schietincident die in relatie stond met harddrugs. Er kwam ook een vrouw om het leven, maar dat was als gevolg van huiselijk geweld.

Baars gaf in zijn speech ook aan dat hij en de wethouders de eerst ervaringen met de nieuwe manier van vergaderen in Ermelo ‘zeker bemoedigend’ vindt. “Het komt de besluitvorming zeker ten goede”, meende hij. De Ermelose raadsleden en fractievertegenwoordigers vergaderen sinds de zomer om de andere week tijdens ‘politieke avonden’ waarin eerst beeldvormend en daarna oordeelsvormend over agendapunten wordt gediscussieerd, met na afloop direct ook een raadsvergadering met enkel ‘hamerstukken’, waarover alleen nog maar wordt gediscussieerd als daarop amendementen of moties worden ingediend.

De burgemeester was ook blij dat er zoveel inwoners van Ermelo deelnemen aan de gesprekken die de burgemeester en wethouders voeren in de wijken van Ermelo, om zo tot een betere visie te komen op onderwerpen als bijvoorbeeld wonen en groen. Het college bereidt die gesprekken voor samen met wijk- en buurtverenigingen. “De gesprekken op deze avonden leveren goede informatie op en dragen bij aan snellere oplossingen voor zaken die spelen in de buurt of de wijk”, vond hij. Dit jaar gaan B en W opnieuw de wijken in om inwoners te bevragen naar hun visie op mobiliteit.