Ermelo's college rondt onderzoek in Haspel-dossier nog dit jaar af

Door Harry Schipper – Komen er dure villa’s op, of geven we bij een bedrijfsverplaatsing het hele terrein van de pallethandel en –fabriek Ten Hove aan de Haspel terug aan de natuur? En mag de eigenaar in zulke gevallen rekenen op een tegemoetkoming van de gemeente Ermelo?
 

Wethouder Laurens Klappe heeft toegezegd dat het Ermelose college van B en W op deze en nog veel meer vragen nog dit jaar antwoorden geeft.

De Ermelose raadsleden zijn afgelopen week met een memo over het al zes jaar slepende dossier De Haspel ‘bijgepraat’ door hem en burgemeester André Baars.

Klappe doet daarin zijn toezegging en herhaalde die maandag nog eens tegenover een drietal journalisten, waaronder die van Ermelose Zaken.nl.

Aanleiding voor het schrijven van de informatiememo is de brief die de Stichting Woon- en recreatiebelangen Tonselse Veld (WRBT) eerder dit jaar schreef aan de gemeenteraad. Daarin vroeg de belangenorganisatie van bewoners in het Tonselse Veld aandacht voor flink wat punten waar ze zich al jarenlang voor inzet. Eén ervan is de voortgang van het verplaatsingsonderzoek van de bedrijven aan de Haspel en de financiële aspecten die daarmee zijn gemoeid.

De bewoners willen dat al graag weten, omdat ze bang zijn dat een eventuele brand bij de pallethandel en –fabriek funeste gevolgen heeft voor het omliggende bosgebied en misschien ook wel hun woningen. Ook al, omdat er volgens hen aan de Haspel te weinig bluswater voorhanden is. En omdat de opslag van pallet volgens hen wel twee keer groter is dan door de gemeente is toegestaan. Ze willen het liefst dat de hele pallethandel verplaatst wordt naar een meer geschikte locatie, waar wel voldoende blusvoorzieningen aanwezig zijn.

Wethouder Klappe vertelde dat een aantal ontwikkelingen in het ‘ingewikkelde’ dossier De Haspel door de coronacrisis langer op zich laten wachten dan eerder werd gedacht. Niettemin hoopt hij dit najaar al plannen te kunnen presenteren met potentiële opties voor het hele gebied.
Verplaatsing van de bedrijven ligt het meest voor de hand, concludeerde de gemeente Ermelo vorig jaar al, nadat de provincie had gevraagd om een nieuwe verkenning uit te voeren naar de toekomst van het Haspelgebied. Klappe is daar dus nu al bijna een jaar mee bezig, maar veel nieuws had of wilde hij daarover niet kwijt. “Het is een ingewikkeld dossier, maar wel interessant; er is sprake van botsende belangen”, laat hij wel weten.

Wethouder Klappe schetst dat ‘de bedrijven bij een verplaatsing ongetwijfeld hopen op een financiële tegemoetkoming’. Hij vraagt zich hardop af: “Als iedereen de gemeentelijke belangen  zo groot vindt, wat hebben wij daar dan wat voor over?” Het antwoord geeft hij natuurlijk niet, omdat hij daarmee de bedrijven in de kaart speelt.

Maar er spelen nog veel meer vragen: “We hebben in kaart gebracht wat er in het verleden is gegund. En wat het toekomstperspectief van een bedrijf is. Maar wat is de waarde ervan? Wat zijn de verplaatsingskosten? Wat ga je doen met de vrijkomende grond? Zet je daar dure villa’s op? Of geef je het terug aan de natuur? En waarheen verhuis je zo’n bedrijf?