Ermelose geldzorgen iets minder groot dan voor de zomer

Door Harry Schipper – Even samenvatten: een huiseigenaar in Ermelo betaalt volgend jaar gemiddeld tachtig euro meer aan OZB, wie zuinig is met water mag daar 25 euro rioolheffing van aftrekken en als je een hond hebt, hoef je in 2021 geen zestig euro hondenbelasting meer te betalen.
 

“Maar we maken voortgang”, aldus wethouder Wouter Vogelsang maandag bij de presentatie van de Ermelose meerjarenbegroting, die voor komend jaar sluitend is en waar de gapende begrotingsgaten van 1,4 en 1,5 miljoen in 2022 en 2023 door hem en zijn geldambtenaren al zijn teruggetoverd naar acht en negen ton.

Alleen voor het 2024 is het gat nog altijd ruim 1,7 miljoen euro. De geldproblemen zijn in Ermelo dus nog niet voorbij, stelt de wethouder van financiën. Hij heeft er naar eigen zeggen wel eens slapeloze nachten van gehad. “Maar”, zegt hij nu ook, “de vooruitzichten zijn nu een stuk gunstiger dan de Kadernota van juni”.

Dat de miljoenentekorten voor 2022 en 2023 fors kleiner uitvallen komt volgens hem door een combinatie van ‘het opschuiven van investeringen in de tijd’ én door een hogere algemene uitkering van de rijksoverheid aan gemeenten.

“We hebben echter nog steeds een grote uitdaging”, licht wethouder Vogelsang toe. “De begroting biedt wel de mogelijkheid voor het college en de raad om sámen zorgvuldiger keuzes in het heroverwegingstraject te nemen, immers 2021 is sluitend, wat meer tijd geeft.” Omdat de begroting uiterlijk 15 november bij de provincie moet zijn aangeleverd, zijn deze heroverwegingen hierin nog niet opgenomen. Voor het einde van 2020 zullen er echter wel keuzes gemaakt worden. Vogelsang: “Het streven is en blijft om in deze raadsperiode weer een volledig sluitende meerjarenbegroting te hebben.”

Vogelsang doelt met dat ‘heroverwegingstraject’ op een lange lijst met voorzieningen voor Ermelo,  met elk een prijskaartje eraan. De gemeenteraad krijgt die lijst dit najaar voorgelegd om te beslissen welke wél en welke niet uitgevoerd moeten worden. Of pas later, als het financieel weer beter gaat met de gemeente. In de nu gepresenteerde begroting wordt daarmee nog geen rekening mee gehouden. Wel heeft de raad aan B en W nog opdracht gegeven om de komende drie jaar nog 1,9 miljoen te bezuinigen op de jeugdzorg in Ermelo, omdat er vanuit het rijk veel minder geld aan Ermelo wordt uitbetaald, dan de gemeente aan jeugdzorgkosten maakt. De wethouder wijst daarbij naar instellingen als ’s Heerenloo waar veel jongeren verblijven die uit andere gemeenten komen, maar waarvoor Ermelo toch voor hun zorgkosten moet opdraaien. “Dat scheelt ons zó drie aan vier ton per jaar”, aldus Vogelsang. Hij hoopt maar dat de Tweede Kamer snel een beslissing neemt over het zogeheten ‘woonplaatsbeginsel’, zodat die extra kosten niet langer bij zijn gemeente worden neergelegd, ‘want het kan toch niet zijn dat wij voor die kosten moeten opdraaien’.

Lichtpuntje voor inwoners van Ermelo, die met z’n allen toch flink meer gaan betalen aan gemeentelijke belastingen, is de afschaffing van de hondenbelasting (zes tientjes) én een verlaging van de  rioolheffing van 220 per jaar naar 195 euro. Toch mooi 25 euro! Maar die verlaging geldt alleen voor wie zuinig is met z’n waterverbruik: drinkwaterleverancier Vitens gaat het verbruik van Ermelose huishoudens daarvoor doorgeven aan de gemeente.