Ermelose gezichten in coronatijd: Jeanet Schouten

De coronacrisis zal ook in het nieuwe jaar voor velen van ons voor een zeer moeilijke periode in ons leven zorgen. Mensen worden ernstig ziek en kunnen overlijden.

Daarnaast is er de lockdown, waardoor sommige mensen hun baan verliezen

En de dingen die het leven mooi maken gaan niet door, denk aan verjaardagen en andere bijeenkomsten. We hopen met z’n allen dat de lockdown en het vaccin ons dit jaar op termijn de nodige verlichting geven. 

Sinds de uitbraak van corona zijn er door het hele land hartverwarmende initiatieven waarbij Nederlanders er voor elkaar zijn. Hiermee moeten we vooral doorgaan. Vorig jaar is een landelijke campagne gestart waarin we als Nederlanders ‘aandacht voor elkaar’ hebben. Ook Ermelo deed hieraan mee en wij geven hieraan een vervolg in 2021. In de komende weken publiceert de gemeente Ermelo nieuwe mini-portretten van Ermeloërs, die vertellen wat hen heeft geraakt in deze tijd van corona.

Jeanet Schouten (57) vertelt wat de coronacrisis voor haar betekent als medewerker publiekszaken van de gemeente

“Ondanks het virus is het gemeentehuis van Ermelo toch al die maanden opengebleven. Inmiddels werken we met een inloopsysteem op afspraak. Dat bevalt goed, maar het heeft de organisatie veel tijd en inspanning gekost. Van andere looproutes, extra schermen tot ontsmettingsmiddelen: al die protocollen moesten we aanpassen. Ik doe naast baliewerk ook de planning rondom huwelijken. Dan leg je niet alleen de datum vast, maar regel je ook een trouwambtenaar en locatie. Daarin was corona een enorme spelbreker.”

“Vlak na die eerste persconferentie, maart vorig jaar, regende het telefoontjes. Ik denk wel van veertig stellen. Sommigen reageerden in paniek. Toen dachten we nog: we stellen het uit en dan komt het wel goed. Maar het werd niet veel beter. Ja, zo sneu. Veel huwelijken moesten we voor een tweede keer verschuiven. Veel locaties vallen onder de horeca en gingen opnieuw dicht. Bovendien mag je maximaal dertig mensen op zo’n feestlocatie hebben. Ik begrijp heel goed dat je er dan voorlopig maar vanaf ziet.”  

“We kunnen het als gemeente niet anders maken dan het is; de regels gelden voor iedereen. Gelukkig konden we alle bruidsparen wel een vervangende locatie aanbieden. Niet onze eigen trouwzaal, want die was dicht vanwege de verbouwing van het gemeentehuis, maar een andere plek. Een heel aantal stellen heeft de ceremonie alsnog door laten gaan, ondanks de beperkingen.”

“Bij alle persconferenties luisterde ik gespannen mee. Zegt Rutte iets over de horeca? Komt er versoepeling? Inmiddels weet iedereen dat je niet met zekerheid een datum kunt reserveren. Toch zijn er nog genoeg nieuwe stellen die alvast een trouwdag hebben geprikt. Ja, ook van buiten Ermelo. Dankzij die mooie locaties zijn we een populaire gemeente om te trouwen. Dat verandert niet.”

“Voor veel mensen is het een moeilijke tijd. Ook ik word er wel een beetje zat van. Je mist de gezelligheid. Samen eten met vriendinnen, even winkelen. Ik ben gek op tuinieren, maar zelfs alle tuincentra zitten dicht. Toch zie ik dat met name jongeren en ouderen het zwaar hebben. Mijn moeder is 90 en onlangs gevaccineerd. Ze is kwetsbaar, maar gelukkig kan ik nog naar haar toe. We kijken wel heel goed uit. Zelf is ze al een jaar niet meer in een supermarkt geweest. Ja, als je daar over nadenkt: het is allemaal zó ingrijpend.”

Jeanet Schouten gemeente Ermelo
(Foto Jeanet Schouten - gemeente Ermelo)