Ermelose raad houdt vast aan sneller halen klimaatdoelen

Door Harry Schipper – De Ermelose gemeenteraad blijft vasthouden aan de doelstelling om over tien jaar al energieneutraal te zijn en over vijftien jaar, dus in 2030, klimaatneutraal.

Een poging van het CDA, om met een motie deze ambities aan te passen aan het tijdpad van 2050 van de landelijk Klimaatwet, kreeg tijdens de raadsvergadering geen enkele steun van de overige partijen.

Het CDA kwam tot deze motie nadat de rekenkamercommissie Ermelo-Harderwijk in haar rapport had geconcludeerd dat het niet voldoende aannemelijk is dat de Ermelose duurzaamheidsdoelstellingen zullen worden gehaald. En ook dat zulke hoge ambities scepsis in de hand werken en er zowel bij de Ermelose samenleving als de bedrijven draagvlak voor ontbreekt.

Het CDA voerde aan dat experts stellen dat het al een hele opgave wordt om in 2050 energie- en klimaatneutraal te opereren. “Er zullen héle grote veranderingen in ons beleid moeten worden gedaan om die doelstellingen alsnog te halen”, aldus CDA-raadslid Erik van der Weide.

De andere partijen lieten zich echter niet vermurwen. De raad stelde tien jaar geleden al dat Ermelo in 2030 energieneutraal zou moeten zijn en in 2035 ook klimaatneutraal. Daarmee loopt Ermelo, samen met nog 25 andere gemeenten, voorop in Nederland. Ermelo staat zelfs op plek 6 van best scorende gemeenten als het gaat om duurzaamheid.

“Door onze ambities te verlagen geven we geen goed signaal af naar onze inwoners”, zei bijvoorbeeld Ben Noorloos van GemeenteBelangen. Hij onderschreef wel een andere conclusie uit het rapport van de rekenkamercommissie dat Ermelo te weinig meetbare doelstellingen heeft geformuleerd en dat er meer maatschappelijke betrokkenheid moet komen.

Ook VVD-fractievoorzitter Herma van der Weide wilde de ambities ‘niet afzwakken’. “Maar wel heel erg realistisch zijn. Ze was welk bezorgd over de hogere kosten die Ermelo in vergelijking met andere gemeenten moet maken om de duurzaamheidsdoelstellingen te halen.

SGP-raadslid Pieter Stam vond juist dat het hoge ambitieniveau Ermelo met een subsidie voor de Wijk van de Toekomst al wat heeft gebracht. ChristenUnie-raadslid Ronald van Veen noemde de CDA-motie zelfs ‘onzinnig’ en wees op de voorbeeldfunctie die de overheid heeft. Fractievoorzitter Anneke Knoppert van Progressief Ermelo en Van Veen wezen er fijntjes op dat het CDA nog maar twee jaar geleden de Ermelose duurzaamheidsdoelstellingen nog in haar eigen verkiezingsprogramma had staan. “En de initiatieven blijven juist binnenstromen”, aldus Knoppert.

Wethouder Leo van der Velde stelde dat hij zich niet herkende in het beeld als zou de samenleving er niet klaar voor zijn of dat er weerstand tegen de plannen zou zijn. Hij ontraadde de motie.