Evaluatie Wijkgericht werken: veel gaat al goed, verbeterpunten worden opgepakt

In Ermelo werken het Leefbaarheidsteam en het Sociaal Team, samen met de inwoners, aan het welzijn en de leefbaarheid in de wijken. Het ‘Wijkgericht Werken’ dat zij samen uitvoeren is geëvalueerd.

De evaluatie laat zien dat er al veel goed gaat én waar verbeteringen mogelijk en nodig zijn

Wethouder Hamstra: “Beide teams zetten zich in voor het welzijn van onze inwoners. Het is in dat kader ontzettend belangrijk dat we blijven omzien naar elkaar. Dat doen we vanuit de beide teams, en we proberen dit ook bij onze inwoners te stimuleren door dit mee te nemen bij de oplossingen die de professionals aandragen. Onze inwoners zijn hierbij erg belangrijk. Zij staan aan de start van alle ondersteuning, hulp en mooie initiatieven in de wijk, zij zetten dingen in gang.”
 
Het Leefbaarheidsteam
Het Leefbaarheidsteam steunt nieuwe ideeën uit de buurten en wijken, bijvoorbeeld de organisatie van Burendag of de aanleg van een buurt-moestuintje. Activiteiten die de buurt of bewoner zelf heeft bedacht kunnen in overleg en met hulp van het team worden opgepakt. De medewerkers van het team helpen o.a. met materialen die als wijk lastig te krijgen zijn en denken mee.

Uit de evaluatie blijkt de rol van de mensen in het team kan verschuiven van uitvoering naar begeleiding. Ook blijkt het nodig om de competenties, houding en gedrag van de professionals in het Leefbaarheidsteam door te ontwikkelen zodat wijkplannen en initiatieven eenduidig en goed worden opgepakt .
 
Het Sociaal Team
Inwoners kunnen bij het Sociaal team terecht wanneer zij hulp nodig hebben op het gebied werk, inkomen, zorg en ondersteuning. Het Sociaal Team bestaat uit professionals van MEE, Meerinzicht, Welzijn Ermelo, GGz Centraal, Icare en Zorggroep Noordwest-Veluwe zijn vertegenwoordigd in het team. Uit de evaluatie blijkt dat het Sociaal Team door de inwoners goed gevonden wordt. Wat beter kan is de integrale manier van verwijzen naar de verschillende  tussen de deelnemende partijen. Met dit laatste wordt de beoordeling van de hulpvraag en de doorverwijzing beter en nog meer vanuit alle taakvelden bekeken.
 
Naar aanleiding van de evaluatie stelt het college o.a. voor om de inzet van capaciteit en kennis in beide teams door te zetten, het Leefbaarheidsteam door te ontwikkelen en een integrale werkwijze voor de toegang tot hulp en ondersteuning te ontwikkelen.