Geen groen licht voor opplakken Ja-Ja-sticker

Door Harry Schipper - De invoering in Ermelo van een ja-ja-sticker op de brievenbus, waarmee bewoners expliciet toestemming geven om jaarlijks zo’n 12,3 kilo aan reclamefolders te willen ontvangen, laat voorlopig op zich wachten.

Het Ermelose gemeentebestuur wil eerst afwachten óf de reclame- en folderbranche nog in cassatie gaat (en wat dan de uitkomst is) tegen de uitspraak dat de gemeente Amsterdam hen mag verbieden om nog langer folders en ander ongeadresseerd reclamedruk in de hoofdstad te verspreiden, tenzij daarvoor (met die ja-ja-sticker) nadrukkelijk toestemming is gegeven.

De Ermelose gemeentebestuurders willen ook eerst de landelijke richtlijn afwachten die de VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, aan het opstellen is. “Wij wachten die af en gaan hiervoor nu niet lokaal zelf het juridische wiel uitvinden”, schrijven B en W in hun antwoord op schriftelijke vragen die de raadsfracties van Progressief Ermelo (PE) en Burger Belangen Ermelo (BBE) hadden gesteld.

En ook daarna is invoering nog onzeker. B en W van Ermelo willen namelijk eerst de gevolgen in beeld brengen van het wel of niet invoeren van de ja-ja-sticker. Ze denken dat als er veel reclamedrukwerk wegvalt, die gevolgen groot zullen zijn voor de huidige oud-papier-inzamelaars Remondis en Oud Papier Actie Ermelo. “We zien jaarlijks al een afname in tonnage oud papier en karton. Daarnaast zien we fors lagere opbrengsten van oud papier en karton. Deze gevolgen dienen dan eerst in beeld te worden gebracht”, zo schrijven de dorpsbestuurders. Uit een onderzoek blijkt dat toch nog dertig procent van alle Ermelose huishoudens graag zo’n sticker op de brievenbus wil plakken.

PE en BBE zijn beide voorstander van de invoering van de ja-ja-sticker. Nu nog moeten de bewoners met een ja-nee- of nee-nee-sticker op de brievenbus zelf aangeven geen prijs te stellen op reclamedrukwerk. In Amsterdam is dat dus andersom: alleen wie een ja-ja-sticker plakt, krijgt nog reclamefolders door de bus. In veel andere Nederlandse gemeenten wil men dat nu ook.

De gedachte is om zo de afvalstroom, in dit geval papier, terug te dringen. Afvalsorteeranalyses laten zien dat er per inwoner in Ermelo nog altijd zo’n acht kilo oud papier en karton tussen het restafval te zitten. Daarnaast wordt apart nog eens zo’n vijftig kilo aan oud papier ingezameld, waarvan dus 12,3 kilo aan reclamemateriaal.

“Iedere ongewenste folder zorgt voor verspilling van energie voor productie en transport én voor onnodig papiergebruik. Met een ja ja sticker op de brievenbus ga je deze verspilling tegen. De ja ja sticker is een goede afvalpreventie maatregel, en dit scoort hoger dan hergebruik van oud papier en karton. Als je de Ja ja sticker gaat invoeren verwachten we dat de hoeveelheid reclamemateriaal behoorlijk zal verminderen”, stellen B en W ook.