​Gemeente maakt zelf aanleiding tot ruzie openbaar

Door Harry Schipper - Voor het eerst heeft de gemeente Ermelo zelf bekendgemaakt wat de oorzaak was van het conflict binnen het college van burgemeester en wethouders.

In een gemeentelijk persbericht laten de bestuurders weten dat vóór het zomerreces er een ‘stevig conflict’ ontstond tussen wethouder Leo van der Velden en de overige leden van het college, ‘nadat de wethouder zich in een perspublicatie negatief uitliet over burgemeester André Baars en over de gemeenteraadsfractie van het CDA’.

Van der Velden deed zijn uitlatingen na een meningsverschil over een gerucht over het niet naleven van de 1,5 meter-regel in z’n vrije tijd in het Ermelose café De Molenaar.

Om even pas op de plaats te kunnen maken en enige rust te creëren, heeft de wethouder eind juni verlof genomen tot afgelopen dinsdag 1 september. Tijdens de eerste bijeenkomst van het college van B en W na het zomerreces, waarbij iedereen er was, hebben de vijf bestuurders ‘in alle openheid een lang en goed gesprek gehad met elkaar’.

Inmiddels heeft de wethouder aan alle betrokkenen spijt betuigd over zijn uitlatingen. Terugkijkend erkent de wethouder, dat hij zijn ongenoegen niet op deze wijze publiek had moeten maken; hij betreurt de commotie en de reputatieschade die hierdoor is ontstaan.

In het persbericxht laten de bestuurders verder weten dat ze in afwachting van het externe onderzoek door een tweetal verkenners, dat deze week begint in opdracht van de fractievoorzitters uit de gemeenteraad en de Commissaris van de Koning, hun energie ‘graag’ weer richten ‘op wat er toe doet: het besturen van deze mooie gemeente’.

De opsteller van het persbericht voegt daaraan nog toe dat ‘de gemeente Ermelo is gebaat bij een professioneel bestuur. Vanuit de gedeelde ambitie om het beste voor Ermelo te blijven doen, zal het college vanaf nu weer als collegiaal bestuur alle portefeuilles gaan oppakken.