Gemeente wil 20 campings minder in Ermelo

Door Maarten Westerduin - Als het aan de gemeente Ermelo ligt, gaan er 20 campings verdwijnen. Dat is 20 procent van het totaal aantal campings. Volgens recent onderzoek telt ons dorp er 99, het grootste aantal van alle gemeenten op de Veluwe.

Het onderzoek dat het ministerie van Binnenlandse Zaken liet uitvoeren door Platform31, behandelt de recreatieparken van alle gemeenten die meedoen aan de samenwerking ‘Vitale Vakantieparken.’ Elf gemeenten sloegen de handen ineen om verloedering en permanente bewoning tegen te gaan.

De gemeente heeft al een paar jaar een beleid opgesteld waarin ze beogen om 60 procent van de parken een kwaliteitsimpuls te geven. ,,Van alle parken is 20 procent uitstekend’’, vindt wethouder Hans de Haan, ,,Dat zijn parken als Landal en De Haeghehorst. Aan die parken hoef je weinig te doen, hooguit een paar randvoorwaarden aanpassen zodat de mensen daar fatsoenlijk kunnen ondernemen.’’
 
Maar er zijn net zoveel parken waar dus geen eer meer aan te behalen valt. De Haan noemt dat de ‘slechte parken’ waar geen toekomst meer in zit: te klein of gewoon uitgeput.
 
60 procent van de parken valt tussen die twee kwalificaties in: ,,Dat zijn parken die met een kwaliteitsslag nog een uitstekende boterham kunnen binnenhalen en die ook heel goed zijn voor het toerisme en de economie op de Veluwe. Als de ondernemers dat willen, dan kunnen we helpen om die parken te verbeteren.’’
 
Parken die de gemeente niet goed genoeg vindt, kunnen omgeturnd worden tot plekken voor huizen of zorgpanden, maar er bestaat ook een mogelijkheid dat ze worden teruggeven aan de natuur.