Hierdense Christianne van der Wal benoemd tot minister voor Natuur en Stikstof

Door Harry Schipper - De in Hierden woonachtige Christianne van der Wal is deze maandagochtend beëdigd tot minister voor Natuur en Stikstof. Dat leidde meteen tot felicitaties, onder andere van de lokale VVD-fractievoorzitter Menno Doppenberg.

“Als VVD Harderwijk-Hierden zijn we ontzettend trots dat Christianne op 10 januari benoemd is tot minister voor Natuur en Stikstof in het nieuwe kabinet Rutte IV”, laat Doppenberg weten

Doppenberg kent de nieuwe minister goed. Hij zat samen met Christianne van der Wal vier jaar in de Harderwijkse gemeenteraad. Daarvoor was zij al twee jaar raadsopvolger. Voordat zij werd gekozen tot Gedeputeerde van de provincie Gelderland was zij ook vijf jaar wethouder van Harderwijk.

Tijdens de eerst vier jaar van haar wethouderschap had ze economische zaken, sport en werkgelegenheid in haar portefeuille. In haar laatste jaar als Harderwijkse wethouder ruilde ze sport in voor recreatie en toerisme en kreeg ze er ook duurzaamheid en Waterfront, Drielanden en Lorentz III bij.

“Christianne is als persoon positief, energiek en een doorzetter”, aldus Doppenberg. “Dat herken je ook in haar als bestuurder. Doorpakken ook op lastige dossiers en keuzes durven te maken. Als teamplayer heeft zij de kracht een verbindende schakel te zijn tussen binnen en buiten. Ze heeft in Harderwijkse en Hierden een flinke stempel gedrukt op onder andere werkgelegenheid, toerisme en economie”.

De VVD-fractievoorzitter verwacht dat Harderwijk er wel eens voordeel van kan hebben om een plaatsgenoot op het Haagse pluche te hebben: “Dat we in Harderwijk naast een kamerlid nu ook een minister hebben, zorgt ervoor dat onze regio in elk geval niet vergeten wordt in Den Haag, en dat is ook goed voor Harderwijk en Hierden”, zo meent hij. We wensen haar veel succes met deze nieuwe rol en hebben alle vertrouwen dat zij deze fantastisch gaat vervullen!’

Van der Wal stond deze maandag na afloop van de beëdiging op het bordes van paleis Noordeinde voor de traditionele foto van alle ministers en staatsecretarissen met Koning Willem-Alexander. Een beetje achteraan, maar wel op de bovenste rij.

Als Gelders gedeputeerde hield Christianne van der Wal zich bezig met mobiliteit, economische zaken, Europese betrekkingen en samenwerking én met innovatie. In het kabinet Rutte IV gaat ze zich als minister bezighouden met natuur en stikstof.

De landelijke media kennen Van der Wal al, maar dan vooral als landelijk partijvoorzitter van de VVD. In die hoedanigheid heeft ze in Den Haag al menig bewindvoerdersoverleg meegemaakt. Ze zat naar eigen zeggen ook vaak, meestal wekelijks, samen met minister-president Marc Rutte aan een bak koffie. Rutte beschouwt Van der Wal als een vertrouweling. Ook onderhoudt ze goede banden met het Harderwijkse Tweede Kamerlid Peter de Groot, met wie ze vier jaar in de Harderwijkse gemeenteraad zat. De Groot nam, toen Van der Wal wethouder werd, het fractievoorzitterschap van de VVD over. Bij zíjn vertrek naar Den Haag nam Menno Doppenberg die taak op zich.

Peter de Groot is ook blij met de benoeming van Christianne van der Wal. “Hartelijke felicitaties voor haar”, reageert hij. “Hartstikke mooi voor haar, maar vooral ook voor Nederland dat ze minister is geworden. Want ik ken haar als iemand die verbindt, stuurt en resultaten haalt met inwoners en organisaties samen. Een positief ingesteld persoon die uit elke situatie meerwaarde kan halen”.

Bij haar aantreden als Gedeputeerde zei ze, terugblikkend op haar wethouderschap, dat 'Harderwijk op de kaart zetten' als haar grootste verdienste zag. "We hebben ons ingekocht bij de Hanzesteden, samen Heerlijk Harderwijk vormgegeven en een koppeling met Visit Veluwe tot stand gebracht". Ook op lokaal sportgebied 'heb ik veel bereikt', vindt ze. Haar laatste verdienste vormt de aanbestedingsstrategie van Waterfront III. "Ik heb fijn met het college samengewerkt. Met Jeroen en Gert Jan zijn we tegelijk nieuw begonnen. Als een soort strijders: we waren echt een droomteam", aldus de nu kersverse minister.

"Ik zie mezelf als een wethouder met lef”, zei ze toentertijd. “Ik durf ergens voor te staan, m'n nek uit te steken en om niet altijd leuk gevonden te worden”. Als landelijk partijvoorzitter van de VVD sprak ze veel in zaaltjes in het land. “Dan noem ik altijd Harderwijk. En ook hoe onwaarschijnlijk bescheiden Harderwijk is. Harderwijk is zó sterk in ontwikkeling, met prachtige historische gebouwen, zoveel goeie horeca, dat Strandeiland en al die verschillende woonwijken, met daarbij Hierden: zo'n ontzettend mooi dorp. Ik ben blij dat ik daaraan als wethouder een steentje mocht bijdragen".

Christianne van der Wal
(Christianne van der Wal - foto Menno Doppenberg)