Honderden parkbewoners in Horst willen meer tijd en minder geld betalen bij omvorming naar woonparken

Door Harry Schipper – Een meerderheid van de honderden eigenaren van bungalows en recreatiewoningen in de tientallen – meest kleine – recreatieparkjes in het Ermelose buurtschap Horst wil wel meewerken aan de omvorming naar woonparken.  
 

Maar dan moet de vereveningsbijdrage een stuk omlaag, evenals de kosten voor toekomstbestendige bovenwijkse voorzieningen die de gemeente Ermelo voor een belangrijk deel in rekening brengt bij de parkbewoners.

Dat blijkt uit het merendeel van de ruim tachtig zienswijzen die eind vorig jaar binnenstroomden nadat de gemeente Ermelo in een ontwerpvisie haar plannen voor de herontwikkeling van veertien vakantieparken in Horst bekend had gemaakt.

De gemeente Ermelo heeft eind vorige maand in een reactie op al die zienswijzen in inspraakreacties al flink wat van de plannen en ambities in die ontwerpversie bijgesteld. Samengevat willen de parkbewoners dat niet zij, maar de gemeente de kosten moeten dragen voor verevening, bovenwijkse voorzieningen en het veranderen van bestemmingsplannen. Het idee om alles toekomstbestendiger te maken komt immers uit de koker van de gemeente, is hun opvatting.

De gemeente is het daar niet mee eens. Wel heeft de gemeente nog eens goed gekeken naar de kosten die ermee gemoeid zijn om voor parkjes die een woonbestemming willen, een betere infrastructuur aan te leggen en ze betere voorzieningen te geven.

Zo kan de herprofilering van de Kawoepersteeg die langs veel parkjes loopt, een stuk goedkoper als het gewoon onverhard blijft en geen bestrating krijgt. Dat kost dan geen miljoen meer, maar komt uit op een kwart miljoen, dus driekwart miljoen minder. Het schrappen van een speelbos uit de plannen levert een besparing op van een half miljoen euro. Door ook aanpassingen aan de Looweg soberder uit te voeren kan nog eens bijna anderhalve ton worden uitgespaard. Alles bij elkaar kosten die bovenwijkse voorzieningen dan geen 2,1 miljoen meer, maar ‘nog maar’ 1,4 miljoen. Daar betaalt de gemeente ruim een half miljoen aan mee, omdat ook andere Ermeloërs dan de parkbewoners ervan profiteren.

De insprekers reageerden woensdagavond overwegend positief op de herontwikkelingsplannen tijdens de politieke avond waarin raadsleden zich bogen over de bijgestelde plannen naar aanleiding van alle inspraakreacties.

Bewoner Leo van der Graaff van bungalowpark Coenravi bleef kritisch op vooral het inspraakproces. Hij bepleitte meer tijd, zodat er beter geïnventariseerd kan worden wat de wensen per park zijn. En zodat er beter overleg kan worden over de te nemen maatregelen en de kosten ervan. Hij nodigde de raadsleden uit om tijdens een werkbezoek zelf eens te komen kijken om een indruk te krijgen van de huidige situatie in Horst.

Andere insprekers noemden de onzekerheid over de hoogte van de vereveningsbijdrage, die wel tot zestienduizend euro kan oplopen, als een groot bezwaar. Anneke Joustra van bungalowpark De Duiventil bijvoorbeeld. Zij pleitte ervoor dat de gemeente Ermelo de regie en coördinatie neemt bij de transitie van vakantie- naar woonpark. Zij vreest dat de parkbestuurders, veelal vrijwilligers, helemaal geen ervaring of kennis hebben voor zo’n omschakeling. “Het is zeer moeilijk aan ze uit te leggen. Wij kunnen dit niet alleen”, gaf ze aan.

Joustra, maar ook de andere insprekers pleitten bovenal voor een langer tijdspad voor het overgangsproces: “Het is voor de mensen hier best ingewikkeld, dus geef ons een langer tijdspad!”