In Ermelo vervangen hoorzittingen de inspraak

Door Harry Schipper – Inwoners van de gemeente Ermelo mogen straks over ruimtelijke kwesties niet meer inspreken tijdens politieke avonden of raadsvergaderingen. Dat stellen B en W voor aan de gemeenteraad.

In plaats daarvan organiseert het Ermelose gemeentebestuur voortaan aparte hoorzittingen.

Burgers en andere belanghebbenden krijgen tijdens die zittingen veel meer tijd en diepgaander de gelegenheid om politici te overtuigen van hun zienswijze, bezwaren of hun gelijk als het gaat om gemeentelijke bestemmingsplannen en wat daarmee samenhangt.

“Inwoners kregen tijdens het inspreken vaak te weinig tijd om ergens inhoudelijk goed op in te gaan”, licht wethouder Laurens Klappe van ruimtelijke ordening en volkshuisvesting het voorstel van het college van B en W toe. Tot dusver kregen belanghebbenden voorafgaand aan de behandeling van een onderwerp tijdens een politieke avond en/of raadsvergadering  drie minuten tijd hun zienswijze naar voren te brengen. Politici mogen daarna vragen stellen, maar onderwerpen bleven toch vaak wat onderbelicht of onduidelijk, terwijl ze direct daarna vaak wel een politieke afweging of besluit moeten nemen.

Door in een eerder stadium een hoorzitting te organiseren, krijgen de raadsleden voortaan wél voldoende tijd om een goede afweging te maken. Bovendien krijgen de indieners van een zienswijze tot een uur lang gelegenheid om uitgebreid hun verhaal te doen en vragen van zowel ambtenaren als politici te beantwoorden.

De komst van hoorzittingen betekent wel het einde van de inspraak tijdens politieke avonden en raadsvergaderingen. “Dan blijf je doorgaan met inspreken. Met die hoorzitting hebben ze voldoende tijd gehad”, meent Klappe. Ook burgemeester André Baars denkt dat met de invoering van de hoorzittingen en het schrappen van inspraakmogelijkheid tijdens de vergaderingen van de raadsleden de inbreng van de Ermelose burger beter is gewaarborgd. “Mensen in Ermelo krijgen nu juist meer de gelegenheid zich uit te spreken. Ze krijgen straks een uur in plaats van drie minuten”.

Ermelose burgers die het politieke besluitvormingsproces tot op het laatste moment willen beïnvloeden, kunnen altijd nog steun zoeken bij de verschillende raadsfracties en politieke partijen, zo geeft Baars als suggestie mee.

In Ermelo waren vroeger ook wel hoorzittingen, maar alleen als het ging om héle grote ruimtelijke kwesties. In de praktijk kwam dat niet nauwelijks voor. Het is de bedoeling dat B en We het voortouw nemen bij het organiseren van hoorzittingen. Die komen er als op een bestemmingsplan minimaal één zienswijze is ingediend, zo luidt het idee. De hoorzittingen worden gehouden tijdens kantooruren en tevoren duidelijk met de inwoners van Ermelo gecommuniceerd. Ook raadsleden worden ervoor uitgenodigd en er worden geluidsopnames van gemaakt.

B en W stellen de raad voor om direct met de hoorzittingen te beginnen en niet te wachten tot de nieuwe Omgevingswet is ingevoerd. Op die manier kan er in Ermelo mooi alvast ervaring mee worden opgedaan, is de gedachte.