Instortingsgevaar afgewend van door zwavelzuur ‘aangegeten’ rioolputten

​Door Harry Schipper – In Ermelo moeten zes grote rioolinspectieputten, langs de Julianalaan/Prins Hendriklaan vanaf de splitsing Hoenderweg tot en met de Kolbaanweg, nog dit jaar worden gerenoveerd. Hiermee is een kwart miljoen euro gemoeid.

De renovatie is nodig, omdat de putten van binnenuit worden aangevreten door zwavelzuur(gas) en anders over een tijdje kunnen instorten, met alle ellende van dien.

De rioolinspectieputten spelen een belangrijke rol bij de geregelde inspecties en reiniging van de vrijevalriolering in het dorp. De meeste aandacht ging altijd uit naar de leidingen omdat die in het verleden altijd de meeste problemen veroorzaakten. Maar de laatste jaren kwam steeds duidelijker naar voren dat er ook in de putten zelf problemen zijn ontstaan. Dat komt vooral door aantasting van het beton door zwavelzuurgas. Dit gas ontstaat wanneer afvalwater langere tijd achterblijft in het riool. De gassen zetten zich af in het beton en ‘eten’ het beton op. De conditie van de putten gaat daardoor ernstig achteruit.

Dat bleek uit onderzoek van het onafhankelijke kennisinstituut IKT, waarna adviesbureau StadWaterLand adviseerde om de putten snel te renoveren. Dat is een stuk goedkoper dan ze helemaal te vervangen, omdat er dan veel meer grond- en verhardingswerk moet worden uitgevoerd. Daarmee is ook nog eens veel meer tijd gemoeid. En als er in die tijd dan een paar fikse regenbuien vallen, kan daardoor forse wateroverlast ontstaan, omdat het water niet door het - dan openliggende - riool kan worden afgevoerd.

Renovatie is echter alleen mogelijk als de bestaande putten nog voldoende ‘reststerkte’ hebben. Dat lijkt bij de zes putten het geval te zijn. Toch blijft door hevige regenval tijdens de renovatie het risico op (fikse) wateroverlast bestaan. Deskundigen stellen echter dat die overlast niet in verhouding staat met nu niks doen en wachten tot de rioolputten het plots begeven en instorten.

De gemeente wil daarom nu de klus onderhands aanbesteden. Omdat met deze werkzaamheden eerder geen rekening was gehouden, stelt het college van B en W aan de raad voor een krediet van 250.000 euro beschikbaar te stellen. Dat bedrag kan over tenminste twintig jaar worden afgeschreven, is de bedoeling. De werkzaamheden kunnen na gunning van het werk in mei of juni al beginnen en moeten dan voor het einde van het jaar zijn afgerond. Omwonenden en bedrijven in de buurt worden door de aannemer tijdig op de hoogte gebracht van de te verwachten hinder in bereikbaarheid. De overige inwoners worden tegen die tijd via de gemeentelijke website en social mediakanalen geïnformeerd.