Laat de ‘Groevenbeekse Heide’ geen ‘Groevenbeekse Weide’ worden!

Door: Jan Garritsen van Ermelolookaround.nl. Het ligt al weer vele jaren achter ons dat de gemeente Ermelo door een tiental vrijwilligers, vroeg-gepensioneerden met een eenzelfde arbeidsachtergrond, zich opwierp om één dag per week zich nuttig te maken in de natuur in de directe omgeving van Ermelo. 

Voorwaarde was wel dat de gemeente hen een ‘keet op wielen’ en het nodige gereedschap ter beschikking zou stellen.

Het initiatief werd door de gemeente van de hand gewezen en de groep ‘solliciteerde’ vervolgens bij ‘Het Geldersch Landschap’, waar zij met open armen werd ontvangen. En gedurende 19 jaar tot volle tevredenheid één dag per week werkzaam waren op het landgoed Staverden.
 
Dit verhaal kwam in mijn herinnering terug tijdens een wandeling over de Groevenbeekse Heide, één van de mooiste stukjes natuur in onze gemeente.

Wat mij in het bijzonder opviel was het achterstallige onderhoud van dit terrein.

Welige bodembegroeiing van gras, St. Jakobskruid, braamstruiken, distels, prunes, den, berk enz., zelfs een gedeelte waarop, als onderhoud achterwege blijft, een nieuw bos zal ontstaan.

Wat zou een vrijwilligersgroep met de nodige begeleiding daar veel werk kunnen verrichten, zonder dat het een kostbare aangelegenheid voor de gemeente is. Ik ben er van overtuigd dat een dergelijke groep binnen onze gemeente zeker op te starten zal zijn. De ‘groep van destijds’ is intussen echt met pensioen en geniet in haar bestaan onder meer met veel plezier van een wandeling over de Groevenbeekse Heide.