Leerlingen van groep 8 in Ermelo richten eigen politieke partijen op

Wat is de gemeenteraad? Hoeveel raadsleden heeft Ermelo? Hoeveel partijen doen er mee aan de gemeenteraadsverkiezingen en wie is de burgemeester? Het zijn allemaal vragen waarop leerlingen van groep 8 afgelopen donderdag en vrijdag antwoord kregen.

In verband met de komende gemeenteraadsverkiezingen organiseerde de gemeenteraad van Ermelo een leerzame activiteit voor groepen 8 van Ermelose basisscholen

Oprichten eigen partij
De leerlingen werden na een presentatie en een quiz uitgedaagd om na te denken over het oprichten van een eigen partij. Er werden namen voor de partijen, standpunten en slogans bedacht. Partijen met namen als Partij van Geloofsvrijheid & Gezondheid, Partij voor het Leven, GroenLeven en Partij voor Ermelo werden opgericht, met slogans als ‘Alles en iedereen verdient een leven’, ‘Geen windmolens, meer bijen’ en ‘Samen redden we de wereld’.

Duurzaamheid en goed omgaan met het milieu behoorde bij de meeste partijen tot de standpunten. Dat viel ook raadslid Herma van der Weide op: “Het gaat heel veel over de natuur.” Normale auto’s duurder maken, net als ongezond eten. Elektrische auto’s goedkoper en voedselbanken gezonder, want iedereen heeft recht op goed eten. Zomaar een paar standpunten bedacht door de Ermelose groep-achters. “Ik hoop dat ze zich deze dag nog herinneren als ze later 18 jaar zijn en naar de stembus mogen”, aldus Van der Weide. Ze vindt het fantastisch om te zien hoe enthousiast en nieuwsgierig de jongeren zijn. Ook raadslid Sarath Hamstra ziet hoe betrokken de leerlingen zijn. “Dat belooft wat voor de toekomst!”