Licht op groen voor bouw 20 microwoningen in leefgebied van beschermde dassenfamilie

Door Harry Schipper – Ondanks de soms felle protesten van buurtgenoten en zorgen over het leefgebied van de das  heeft de Harderwijkse gemeenteraad donderdagavond unaniem het bestemmingsplan ‘Drielanden – Small Smart Houses Horloseweg’ vastgesteld.

Tenzij de bezwarenmakers een beroep instellen bij de Raad van State ligt met het raadsbesluit de weg open voor de bouw van twintig microwoningen aan de Horloseweg, naast huisnummer 60

De microwoningen betekenen volgens de gemeente een aanvulling op het aanbod van goedkope koopwoningen. Op het terrein zouden eerst drie grote villa’s komen. De Small Houses die er nu gaan komen, worden duurzaam (energieneutraal) en goed geïsoleerd gebouwd met recyclebare en geupcyclebare materialen en krijgen geen gasaansluiting.

De protesten van de buurt gingen vooral over het feit dat de gemeente al enkele tientallen jaren terug had voorgenomen om het gebied de Groene Zoom - en dan vooral het niet-bebouwde deel aan de overkant van de Groene Zoomweg  - zo groen en open mogelijk te houden. Gaandeweg lijkt dat voornemen met het goedkeuren van allerlei plannen voor de bouw van plukjes woningen enigszins op de achtergrond geraakt.

De bezwaarmakers waren ook ongerust wat de invloed van de woningen is op het leefgebied van de das. Zowel aan de Horloseweg als aan de Buitenbrinkweg liggen dassenburchten waar dassenfamilies in wonen, die in de omliggende weilanden hun voedsel zoeken. Meer woningen betekenen ook meer verkeersbewegingen. En juist het verkeer is de grootste doodsoorzaak: jaarlijks sterven in Nederland minimaal zevenhonderd dassen.

Reden voor Groen Links-raadslid Matthijs van der Mannen om met een motie het gemeentebestuur op te roepen om samen met de gemeente Ermelo er alles aan te doen om het leven van deze beschermde dieren ook daadwerkelijk te beschermen. Bijvoorbeeld met verkeersremmende maatregelen en voorzieningen die een veilige oversteek van dassen over wegen mogelijk maken. Die motie kreeg in aangepaste vorm steun van een meerderheid van de raad.

Alleen VVD en Harderwijk anders stemden tegen. Zij vonden de motie overbodig, omdat de gemeente al haar best doet en al gesprekken voert met de gemeente Ermelo, waar verreweg de meeste verkeersmaatregelen genomen moeten worden. Ook wethouder Jeroen de Jong vond de oproep van Groen Links ‘positief, maar onnodig’. De raad heeft eerder al 150.000 euro gereserveerd om de das in Harderwijk zo goed mogelijk te beschermen. Met de nu met vijftien stemmen voor en twaalf tegen aangenomen motie moet de wethouder nu regelmatig de raad informeren over de voortgang van die beschermingsmaatregelen.