Nieuwe parkeerplaats Markt: extra vakken, minder groen

Door Maarten Westerduin - Bij de vernieuwing van het winkelgebied rond de Markt in Ermelo hoort ook een betere parkeervoorziening, vindt het college in Ermelo. Daarom gaat het binnenkort een voorstel doen om de bestaande parkeerplaats op de schop te gooien. 

Hoewel de monumentale bomen behouden zullen worden, gaat er ook een hoop groep verdwijnen: ,,We zoeken het optimale, wetende dat nooit iedereen tevreden zal zijn’’, aldus wethouder Klappe. In juli kan de gemeenteraad voor het voorstel van het college van burgemeester en wethouders kiezen.

De vernieuwde parkeerruimte is onderdeel van het plan om het winkelgebied een facelift gekregen. De supermarkt Aldi zal binnenkort gaan uitbouwen en de gemeente wil ook met Plus Alberts plannen maken voor een opfrisbeurt. Beide winkels gaven eerder al bij de gemeente aan dat er iets aan de groeiende parkeerdruk gedaan moest worden.
 
Van de 360 parkeerplaatsen worden er 250 tot blauwe zone omgedoopt. Dat betekent dat de ruimte waar je 2 uur lang gratis kunt parkeren, vervijfvoudigt wordt. De andere 110 plekken zijn, met het oog op een gloednieuwe woonwijk, volgens een ‘rekenkundig verhaal’ voor dubbel gebruik bestemd. ,,Overdag voor het winkelend publiek, vanaf ‘s avonds voor de bewoners’’, ziet wethouder Klappe voor zich.
 
‘Lastige opgave’
Omdat de gemeente ook rekening moet houden met het groen. Is een uitbreiding van parkeerplekken niet zomaar uitgedacht. De monumentale bomen zullen behouden worden, maar de verwachting is dat een groot deel van het resterende groen door het gebrek aan ruimte zal moeten verdwijnen. ,,Het is een lastige opgave’’, erkent ook Klappe, ,,De ondernemers willen graag dat de klanten zo dicht mogelijk bij hun winkel kunnen parkeren en daarnaast moet er ook rekening worden gehouden met het laden en lossen.’’ De wethouder geeft aan dat verkent zal worden of het groen op een andere plek weer aangelegd zal worden.
 
De goederenontvangst van de Aldi, tegenover de ingang van de plus, blijft vrij van parkeerplaatsen. De ondernemers willen er zeker van zijn dat het vrachtverkeer daar op een veilige manier kan lossen. De parkeerplaatsen tussen de Aldi en de ING zullen verdwijnen, die doorgang zal door na de aanbouw van de supermarkt versmald zijn. Bovendien is het de bedoeling dat er in dat gedeelte ook kleine winkelpandjes komen.