Noodopvang Buitenbrinkweg in Ermelo

Ingezonden brief - Zoals wij consequent hebben aangegeven zijn wij niet tegen noodopvang in Ermelo. Immers, iedereen die vlucht voor een oorlogssituatie heeft een plek nodig om te schuilen. 

Daar komt bij dat de Spreidingswet zal worden ingezet om, desnoods met dwang, gemeenten te dwingen vluchtelingen op te nemen.

Echter zijn wij van mening dat de voorgenomen opvanglocatie aan de Buitenbrinkweg ongeschikt is, in ieder geval hebben wij nog een hoop, tot nu toe, onbeantwoorde, vragen hierover. Ten eerste, dit terrein, eigendom van een vastgoedbedrijf, vereist een grote investering van publiek geld om de locatie klaar te maken voor opvang. Daarnaast ligt het terrein naast de zorginstelling ’s Heerenloo, en dichtbij de huidige opvang van Oekraïnse vluchtelingen. Dit is een kwetsbare groep mensen, en hoe dit zal samengaan met een noodopvang is voor ons een grote zorg. Verder is deze locatie ver verwijderd van de Ermelose voorzieningen, en legt veel druk op onze buurtgemeente Harderwijk. Tenslotte is de beveiliging van deze locatie beperkt tot een enkele ‘beheerder’ en een telefoonnummer voor buurtbewoners. Volgens ons vrij karig.  
 
In plaats daarvan vinden wij dat het voormalige voetbalveld aan de Horsterweg veel beter geschikt. Het terrein is eigendom van Veldwijk, dichterbij de dorpskern met haar voorzieningen, verder weg van kwetsbare groepen op ’s Heerenloo. Maar, daarnaast zijn er meer locaties te bedenken, zoals de leegstaande sporthal Calluna of de leegstaande Balverzaal. Beide plekken met bestaande infrastructuur en dus goedkoper. Bovendien kan hiermee snel een oplossing worden gerealiseerd. Echter zijn deze locaties niet meegenomen in recentelijk onderzoek naar de beste plek om noodopvang binnen Ermelo te realiseren.
 
Wij zijn daarom van mening dat de gemeente terug naar de tekentafel moet en met een beter plan moet komen, waarbij rekening wordt gehouden met de genoemde punten.
 
Namens de VVD Ermelo

(afbeelding gemeente Ermelo)