Onthulling herinneringsobject Westerborkpad in Ermelo

Op donderdag 1 mei stond Ermelo stil bij haar verleden met twee bijzondere gebeurtenissen. Aan de rand van het Westerborkpad onthulde wethouder Ronald van Veen een nieuw herinneringsobject.

Aansluitend werden op zes adressen in totaal dertien nieuwe Stolpersteine gelegd

Hiermee liggen er negenendertig Stolpersteine in Ermelo. De kleine messing stenen en het herinneringsobject vertellen één verhaal: dat van herinneren, herdenken, en het belang om de geschiedenis zichtbaar te maken in onze eigen omgeving.

Herinneringsobject geeft het verleden een stem
Wethouder Ronald van Veen onthulde het herinneringsobject langs het Westerborkpad en sprak daarbij over het belang van herinneren in het hier en nu: “Met dit object brengen we vergeten stemmen terug naar de openbare ruimte. Wie hier even stilstaat en luistert, hoort niet alleen een stem uit het verleden, maar voelt ook de opdracht voor het heden. Dit object verbindt toen met nu - het is een uitnodiging om te blijven luisteren, te blijven leren en elkaar te blijven opzoeken in het gesprek over menselijkheid, rechtvaardigheid en samenleven.”

Het object maakt onderdeel uit van een breder initiatief van zeven gemeenten en diverse erfgoedorganisaties. Samen realiseren zij een netwerk van herinnering langs het Westerborkpad, om zo de aangrijpende verhalen van weggevoerde Joodse slachtoffers een zichtbare én hoorbare plek geven. Op zeven locaties staan herinneringsobjecten waarop verhalen van Joodse families op de Veluwe te lezen en te beluisteren zijn. Het object in Ermelo vertelt het verhaal van de familie Staal. Zij zaten ondergedoken aan de Watervalweg. Een inval kost het gezin in maart 1943 hun vrijheid. Ze worden ontdekt, gearresteerd en afgevoerd naar Westerbork en van daar naar concentratiekamp Sobibor. Alleen de vijftienjarige Abraham ‘Aby’ weet te ontsnappen, hij overleeft de oorlog. Op www.veluwe.nl/oorlogsherinneringen-langs-het-westerborkpad/ zijn de verschillende objecten en de verhalen te vinden.


Meer informatie over oorlogsherinneringen langs het  Westerborkpad

Onthulling herinneringsobject Westerborkpad

39 Stolpersteine, 39 slachtoffers blijvend herinnerd

Aansluitend werden op zes verschillende locaties in Ermelo dertien nieuwe Stolpersteine gelegd. Daarmee liggen er nu negenendertig stenen, verspreid over de gemeente. Elke steen draagt de naam van een Joodse inwoner die in de oorlog is weggevoerd en vermoord.

Burgemeester Hans van Daalen benadrukt het belang van deze Stolpersteine: “We geven hiermee de slachtoffers hun naam en plek terug. Niet in stilte, maar tastbaar met deze stenen die laten zien dat zij hier hebben geleefd. We maken zo zichtbaar wat anders misschien vergeten raakt. De Stolpersteine zijn meer dan alleen stenen in de stoep. Ze zijn een blijvende herinnering aan het onrecht dat deze mensen is aangedaan. Het is van groot belang dat we deze herinnering levend houden, voor de huidige en toekomstige generaties.”

De gemeente werkte samen met de werkgroep Joodse Slachtoffers Ermelo aan de totstandkoming van deze reeks. De inzet en betrokkenheid van de werkgroep hebben een onmisbare rol gespeeld in het realiseren van deze negenendertig symbolen van verlies, eerbied en herinnering. De Stolpersteine zijn onderdeel van een Europees gedenkproject dat inmiddels honderdduizenden stenen telt.

Stolpersteine
Foto Stolpersteine