Raad dwingt middeldure huurflats af in Oranjepark

Door Harry Schipper – De Ermelose gemeenteraad heeft het donderdagavond last minute voor elkaar gekregen dat de geplande achttien middeldure koopappartementen in het plan Oranjepark worden omgezet naar achttien middeldure huurappartementen.

Bovendien bedong de raad dat de Zorggroep Noordwest Veluwe, als initiatiefnemer voor de herontwikkeling van het Oranjepark, ervoor moet zorgen dat de sociale huur- en koopwoningen en middeldure huurwoningen tenminste tien jaar als zodanig beschikbaar moeten blijven.

De gemeenteraad besloot unaniem om het bestemmingsplan Oranjepark Ermelo vast te stellen. Het Oranjepark komt zo ongeveer op het voormalige terrein van de verzorgingstehuizen Rehoboth en Dillenburg en het Oranjepark. In het parkachtige gebied met veel (naald)bomen komen onder andere (zorg)woningen, een gezondheidscentrum en een buurtkamer; alles volgens het zogeheten ‘Liebenau-principe’, waarbij levensloopbestendige meergeneratiebuurten en sociale samenhang centraal staan.

Maar op het laatste moment kwam de raad tóch met een breed gedragen amendement en motie. Met het amendement wil de gemeenteraad bewerkstelligen dat er ook voor huishoudens met een middeninkomen, dus boven de 43 duizend euro, meer middeldure huurwoningen komen, want die zijn er nu op dit moment in Ermelo niet. Deze groep Ermeloërs kan met zo’n inkomen meestal ook geen hypotheek krijgen die hoog genoeg is om een woning te kopen.

Met daar bovenop nog een motie slaagde de raad er met grote meerderheid in om het college van B en W de Zorggroep te verplichten om met een kettingbeding vast te leggen dat sociale koopwoningen in het plan Oranjepark minstens tien jaar ook echt sociaal blijven en niet voor veel geld kunnen worden doorverkocht. Ook de huren van de sociale huurwoningen en middeldure huurwoningen mogen een decennium lang niet teveel verhoogd worden.

Alleen de VVD stemde tegen zowel motie als amendement. VVD-raadslid Monique van den Broek vond dat er een gemêleerd woningbouwprogramma moet zijn, ‘en dus ook middeldure koopwoningen’. “Dat betekent dat de doorstroming op gang komt en er dus goedkopere woningen ‘vrij’ komen”, aldus Van den Broek. Zij vond verder dat ‘niet alles in de sociale sector moest én niet alles in de huursector’.

De Zorggroep had eerder al laten weten geen problemen te hebben als de raad de percentages woningen in de middeldure sector gewijzigd wil hebben. De wijziging past in het streven van de Zorggroep om het Liebenau-principe goed toe te passen: jonge en oudere bewoners in het Oranjepark die omzien naar elkaar.