Raad Ermelo: ‘aardgas-vrij geen doel op zich’

Door Harry Schipper – Voor bestaande bebouwing moet de gemeente Ermelo bij de uitvoering van de warmtetransitie focussen op het beperken van de warmtevraag door isolatie én door inwoners klaar te stomen voor verwarming met midden-temperatuur.
 

Bij alternatieven voor gasloos verwarmen worden nu oplossingen gebruikt die uiteindelijk te duur zijn voor inwoners en ook vaak te weinig comfort bieden, dus moet de gemeente nieuwe technologie blijven volgen, want nu woningen aardgas-vrij maken mag geen doel op zich zijn.

Kort gezegd is dat de opdracht die B en W woensdagavond last minute nog even meekregen van de Ermelose gemeenteraad. Aanvankelijk zou de raad een (hamer)klap geven op een nota waarin de door het rijk aan gemeenten verplichte transitievisie over warmte staat beschreven voor Ermelo. Maar de raadsfractie van de VVD en ook de fracties van CDA en BurgerBelangen waren toch bang dat het aardgasvrij maken van Nederland om zo de CO2-uitstoot terug te dringen een doel op zich lijkt te worden. Daarom dienden de drie partijen een motie in om dat beeld voor Ermelo alvast te nuanceren.
 
De drie partijen beschikken met elf raadsleden over een krappe meerderheid in de raad, die 21 zetels telt, zodat hun motie ook werd aangenomen. VVD –fractievoorzitter Herma van der Weide drong er bij B en W op aan dat in Ermelo het bestaande aardgasnet in stand wordt gehouden zodat er aardgas gebruikt kan blijven worden voor toekomstige ‘hybride oplossingen’ en voor toekomstige oplossingen met waterstof en/of biogas. Ze wil dat comfort en betaalbaarheid voor de burger de belangrijkste argumenten moeten zijn bij het uitkiezen van een technologische oplossing.
 
SGP-raadslid Pieter Stam kwam het vreemd voor dat het er zo op lijkt dat Ermelo het rijksbeleid om aardgas-vrij te worden terzijde schuift. Hij vroeg zich af of de motie daarom wel u is voor het college van B en w. Wethouder Leo van der Velden van duurzaamheid en milieu bevestigde dat in eerste instantie ook. “De motie is onuitvoerbaar, want het doel van het Rijk is juist om Nederland aardgasvrij te maken”, meende hij.
 
Volgens de wethouder stelt het Rijk voldoende geld beschikbaar om deze taak uit te voeren en hij vond het dan ook opmerkelijk dat het college nu een opdracht van de raad krijgt ‘die haaks staat op het rijksbeleid’. Hij ontraadde dan ook de motie. Van der Weide herhaalde dat haar partij en die van CDA en BBE zich grote zorgen maken als Ermelo nu al van het gas af gaat. “Kijk naar nieuwe technologische ontwikkelingen”, adviseerde zij. “We hebben nog tijd.”

CDA-raadslid Erik van der Weide formuleerde het anders. “Zorg nou dat je niet voorop loopt in de strijd als gemeente Ermelo. Zorg liever dat je een beetje achterin loopt ten opzichte van andere gemeenten, zodat je in de tijd die je daarmee koopt kunt leren van de nieuwste stand van de wetenschap. En hoe je draagvlak kunt vergroten”. Hij bestreed daarmee de conclusie van de wethouder. “De motie is meer een oproep om in gedachten te houden bij het uitvoeren van het beleid. Maak het beleid niet het doel. Het doel is kansen te benutten en daar zijn er een heleboel van”.
 
Fractievoorzitter Anneke Knoppert van Progressief Ermelo wees erop dat er haast geen tijd meer is. “Dus we moeten én, én én doen. We hebben geen tijd om te zeggen: ‘laten we nog maar even wachten’”. Han Wilhelm (BBE) sprak haar tegen: “Voor de gewone burger is uitstel wel degelijk zinvol en goedkoper”, betoogde hij en gaf als voorbeeld dat warmtepompen nu nog heel duur zijn, maar dat over een jaar of tien misschien iedereen wel een klein en betaalbaar windmolentje op z’n schuurdakje heeft staan…
 
Met de Ermelose Transitievisie Warmte hadden de raadsleden trouwens geen enkele moeite: die werd unaniem aangenomen.