Raad laat Ermelo een poepje minder ruiken

Door Harry Schipper – Hoera: er komen tien afvalbakken bij in de gemeente Ermelo! Daartoe besloot woensdagavond de gemeenteraad na veel beraadslagingen en een vorig jaar gehouden enquête onder alle 1851 Ermelose hondeneigenaren.
 

Het oorspronkelijke raadsbesluit kende aanvankelijk nog aardig wat aanbevelingen voor meer en betere hondenvoorzieningen, maar dat werd door een amendement van SGP en VVD dat steun kreeg van ChristenUnie en CDA bijna volledig gestript.

De uitbreiding van het aantal afvalbakken in Ermelo met tien stuks is de voorlopige apotheose van een uit april 2018 daterende motie van CDA en ChristenUnie die door de raad werd aangenomen. In die motie werd gevraagd te onderzoeken of er in Ermelo nog hondenuitlaatroutes uitgebreid of verbeterd moeten worden en of er voldoende vuilnisbakken staan in de kom om hondenpoepzakjes in weg te kunnen gooien.

Uit de enquête, die door een kleine driehonderd hondenbaasjes werd ingevuld, rolden zeven aanbevelingen, met elk een prijskaartje eraan: meer afvalbakken, betere informatie, vaker de poepzuiger inzetten, vergroten van de huidige uitlaatplekken, aanleg van loslooprennen, onderzoek naar losloopgebieden en tenslotte nóg een onderzoek, ditmaal naar een geschikte plek waar honden uit Ermelo pootje kunnen baden.

Alleen de eerste aanbeveling - meer afvalbakken, zodat hondenbaasjes niet hele einden met een warm poepzakje over straat hoeven lopen - overleefde de beraadslagingen van de raad. Belangrijkste argument om de andere aanbevelingen niet over te nemen is het grote geldtekort van de gemeente. Elk raadsbesluit kost geld en betekent in feite een verhoging van de OZB. En die gaat in Ermelo sowieso al met gemiddeld zo’n zestig euro omhoog.

Zelfs over de tien nieuwe afvalbakken werd daarom lang gesproken: met het aankopen en plaatsen is vierduizend euro gemoeid en het legen ervan gaat jaarlijks tweeduizend euro kosten, zo is becijferd.

Burger Belangen Ermelo (BBE)en Progressief Ermelo stemden tegen het voorstel. BBE liet bij monde van Bart van der Knaap weten dat voorzieningen voor honden geen kerntaak vormen van een gemeente en dat baasjes hun eigen verantwoordelijkheid behoren te nemen bij het opruimen van de hondenpoep.

PE-raadslid René Aarts probeerde met een amendement nog betere informatie voor hondenbaasjes over uitlaat- en losloopgebieden en een vakere inzet van de poepzuiger voor elkaar te krijgen, ‘zodat honden een uitlaatplaats ook wíllen gebruiken en omwonenden minder geuroverlast ondervinden’. Maar PE kreeg geen enkele steun van de andere fracties.

CU-raadslid Dick Tillema kondigde alvast aan dat zijn partij bij de behandeling van de Kadernota de discussie over herinvoering van de hondenbelasting weer wil aanzwengelen. Ook het CDA wil die belasting liever niet afschaffen. Met de hondenbelasting haalt de gemeente jaarlijks zo’n 170 mille op, al gaat van dat bedrag zo’n 45 mille aan kosten weer vanaf.