Reactie burgemeester Baars van Ermelo op uitzending Opstandelingen

Op donderdagavond 2 juli heb ik als burgemeester kennis genomen van de uitzending van het BNN/VARA televisieprogramma Opstandelingen. Ik vind het jammer dat de gemeente op deze wijze voor het voetlicht wordt gebracht.

Er wordt een vrij eenzijdig beeld neergezet, van de gemeente in het geheel en van mij als burgemeester in het bijzonder. Echter, ik ben ook van mening dat medewerking aan het programma dat niet zou hebben gewijzigd.

Het is dan ook een bewuste keuze geweest van het college van B&W om niet mee te werken aan dit programma, net als de meeste andere gemeenten die in dit seizoen van Opstandelingen aan bod zijn gekomen.

Er zijn voor Ermelo een aantal factoren die bijdroegen aan het besluit om niet mee te werken. Er lopen nog verschillende juridisch procedures. Tijdens dit soort trajecten communiceren wij nooit inhoudelijk. Ook bespreken wij geen geschillen met onze inwoners via een televisieprogramma, maar kiezen hiervoor het persoonlijke contact en de formele we. Dit heb ik aan de makers  het tv-programma ook schriftelijk laten weten. Jammer dat men juist dat deel van die verklaring niet heeft uitgezonden.

Vanuit het standpunt van het persoonlijke contact  zijn er met de betreffende inwoners uit de uitzending al meerdere gesprekken geweest. En zo hoort het ook: de wethouders of de burgemeester zijn gewoon beschikbaar en staan open voor een gesprek met iedereen. Daar voegt een tv-programma niets aan toe.

Wat betreft het televisieprogramma Opstandelingen hebben wij ons vooraf ook verdiept in de ervaringen van gemeenten uit een eerder seizoen. Zij geven onder andere aan dat er in de montage veel werd geknipt en geplakt, waardoor er van interviews heel weinig over bleef of dat deze uit hun context werden gehaald. Maar ook van hoor en wederhoor zou weinig sprake zijn en er werd een buitengewoon eenzijdig beeld geschetst waarbij niet alleen bestuurders maar ook ambtenaren persoonlijk werden beschadigd (zie artikel van gemeente Bergen: www.vng.nl/artikelen/Sophie-Hilbrand-liet-bergen-in-shock-achter-van-urenlang-interview-bleven-vier-minuten-over).

Typerend is het stukje beeldmateriaal van een raadsvergadering van 16 oktober, waarin zo aan de voor- en achterzijde is geknipt dat het lijkt of ik een stemadvies geef. Ik geef een proceduretoelichting. Helaas versterkt dit ons beeld van het suggestieve karakter van het televisieprogramma.

Ook inhoudelijk klopt het programma jammer genoeg niet. Ik heb onlangs nog een uitgebreid interview aan De Stentor gegeven over de procedures rondom Tomassen Duck-To. In dit artikel is een feitelijk verslag weergegeven.

En dan de opmerking over de grote ondernemingen in Ermelo. Het is feitelijk volledig onjuist dat wij bedrijven met voorkeur zouden behandelen boven onze inwoners. Ik neem dan ook afstand van deze beweringen.

Natuurlijk vind ik het zelf heel vervelend hoe ik word neergezet, dat mag u best weten. In een kort fragment  op straat reageer ik geïrriteerd. Maar ik had beter nogmaals kunnen vertellen waarom we niet meewerken aan het programma, zoals ik dat al eerder had gedaan. Daarbij  werd ik overvallen op straat met een draaiende camera. Jammer dat dit  dan de opbrengst van mijn uitleg is.

In principe sta ik  altijd open voor interviews en de beantwoording van vragen van de pers. Dat leidt de ene keer tot positieve berichtgeving maar ook wel tot publiciteit waar ik minder blij mee ben. Dat hoort erbij.  Immers, besturen is het afwegen van tegengestelde belangen. Dit betekent dat nooit in alle gevallen iedereen tevreden gesteld kan worden.  Maar in deze vorm van televisie-maken kunnen wij ons niet vinden en daarom hebben wij besloten om op voorhand hieraan geen medewerking te verlenen.