Recreatiezwemmers bezorgd: ‘Calluna wordt een simpel koud wedstrijdbad.’

Door: Maarten Westerduin: Inwoners van Ermelo hebben woensdagavond hun zorgen geuit over de plannen van het nieuwe zwembad. De nieuwe coalitie heeft namelijk besloten om het recreatiegedeelte van het bad in te perken naar een omvang van vijftig meter, waarmee het veel kleiner wordt dan oorspronkelijk de bedoeling was.

Er moet een nieuw zwembad komen, daar lijkt iedereen het over eens te zijn, maar over de manier waarop dat moet gebeuren is al jaren onenigheid.

Vorig jaar juli leek er eindelijk een oplossing gevonden. Voor 21 miljoen euro zou er een zwembad komen met een wedstrijdbad, het zogenoemde doelgroepenbad en een recreatiebad van liefst 150 vierkante meter.
 
Door de prijsstijgingen in de bouw zijn de kosten echter veel hoger geworden. Veel meer dan 21 miljoen euro wil het college niet uitgeven. Daarom werd er door de nieuwe coalitie besloten om een kleiner zwembad te bouwen, wat betekent dat er een kleiner recreatiegedeelte komt.

En dat stelt een deel van de inwoners teleur.

Tijdens de commissievergadering maakten om die reden ook liefst negen mensen gebruik van hun spreekrecht. Veel van hen namen het op voor kwetsbare groepen als ouderen of slechtzienden. Ze zien het zwembad niet alleen als een plek om te bewegen, maar ook om andere mensen te ontmoeten in een bad met een fijne temperatuur. ‘Eenzaamheid is een thema dat vaak voorkomt door ondoordachte bezuinigingen’, stelde een vertegenwoordiger van inwoners van Bartiméus. De 85-jarige mevrouw van Leeuwen liet via een voorgelezen brief weten dat als er niets veranderd ‘Calluna een simpel koud wedstrijdbad zal worden.’

CDA-fractievoorzitter Sarath Hamstra gooide nog een balletje op door met het voorstel de entreeprijs te verhogen.

Waardoor de extra kosten van het recreatiegedeelte sneller terugverdiend zouden worden. René Arts van Progressief Ermelo twijfelde hieraan. Volgens hem kan de verhoging van de prijs er voor zorgen dat er minder mensen komen. Ook Herma van der Weijde van de VVD zei tevreden te zijn met een zwembad dat betaalbaar is. Ze volgde dit op door te zeggen dat er genoeg zwembaden met recreatiegelegenheden in de buurt waren. Volgens de wethouder is een prijsverhoging ondenkbaar: ‘Je praat dan over een stijging van 22 procent. Op papier kan het, maar in de praktijk heeft het gevolgen die we helemaal niet willen.’
 
Op 4 oktober zal de raad een beslissing nemen over de omvang van het zwembad.