Sloop voor huizen aan Hamburgerweg

Door Harry Schipper - Zes huizen aan de Hamburgerweg gaan tegen de grond. Het gaat de woningen met de huisnummers 149, 151, 153, 155, 157 en 159. Het betreft twee woonblokken van twee en vier huizen die technisch slecht zijn en energie-onzuinig. 

Eigenaar Uwoon wil op dezelfde plek en het erachter gelegen terrein nieuwe energiezuinige huurwoningen bouwen. De huidige bewoners krijgen van de gemeente Ermelo een zogeheten ‘stadsvernieuwingsurgentie’ voor maximaal vijf jaar.

Met deze urgentieverklaring van het college van B en W krijgen de zes gezinnen en stellen voorrang als ze naar een andere woning verhuizen. Daardoor hebben ze een veel grotere kans om een voor hen geschikte huurwoning te vinden. Ze krijgen ook voorrang om na de nieuwbouw terug te keren naar de nieuw gebouwde huurwoningen. Woningbouwcoöperatie Uwoon is hierover al langer in gesprek met de bewoners. Slopen en nieuwbouw kan namelijk pas plaatsvinden, als alle huurders van een woonblok - of beter nog: allebei de woonblokken -  zijn verhuist.
 
De planning is om met een jaar of drie te beginnen met de sloop. Tot die tijd wil Uwoon de woningen tijdelijk verhuren om leegstand en daarmee verpaupering te voorkomen. Bovendien is er dringend behoefte aan tijdelijke woonruimte.
 
Uwoon verwacht dat op de plek van de huidige zes woningen genoeg ruimte is om meer dan zes woningen nieuw te bouwen, omdat er achter de huizen een groot terrein ligt dat daarvoor geschikt is. Volgens wethouder Laurens Klappe van ruimtelijke ordening en volkshuisvesting is het streven van Uwoon dat de nieuwe woningen in 2025 worden opgeleverd.

(Foto: Google maps)