Start zoektocht naar archeologische resten aan Beemdweg in Ermelo

Door Harry Schipper – Aan de Beemdweg starten donderdag graafmachines met het graven van proefsleuven in het kader van archeologisch onderzoek.

Een eerste archeologisch onderzoek wees uit dat zich in het terrein, waar tijdelijke huurwoningen komen te staan, mogelijk archeologische resten bevinden.

Het vervolgonderzoek dat nu wordt uitgevoerd, moet uitwijzen wat de kwaliteit en waarde ervan zijn. Pas nadat het archeologisch onderzoek klaar is, kan begonnen worden met de bouw van de tijdelijke woningen.

De Ermelose gemeenteraad besloot 13 november tot de bouw van tijdelijke woningen, die in principe geschikt zijn voor één persoon. Uwoon plaatst de woningen, in totaal zo’n twintig tot 25 stuks. Dat gebeurt in overleg met de omwonenden. Die maakten aanvankelijk bezwaar, omdat ze vreesden dat door de te verwachten toename van de verkeersdrukte ook de verkeersveiligheid op de Beemdweg in het geding kwam.
Sinds begin dit jaar worden de bewoners middels een klankbordgroep nauw betrokken bij de bouw. Binnen de groep zijn twee commissies ingesteld, waarvan de ene zich richt op de bouw, de uitstraling van de woninkjes en de inrichting van de omgeving. De andere groep denkt mee over de gevolgen van de bouw voor een veilige verkeersafwikkeling. In de klankbordgroep zit ook een vertegenwoordiging van de Beatrixschool, die recht tegenover de uitgang van het bouwterrein ligt.

Door de maatregelen tegen het coronavirus is nieuw overleg tussen de klankbordgroep, gemeente en bouwer fysiek niet mogelijk. Er wordt nu gewerkt aan een plan om dit op te lossen.

Op het  terrein aan de Beemdweg staat ook nog boerderij ‘Ligustrumhof’, die dateert uit 1925. Met de aankoop van de grond is de gemeente ook daarvan eigenaar geworden. Het beeldbepalende gebouw wordt voor de komende vijftien jaar verhuurd. Voor het eerste jaar is al een huurster gevonden, die op 1 april in de boerderij is gaan wonen.

Eerder deze maand is asbest uit de bestaande schuurtjes verwijderd door een gespecialiseerd bedrijf, zodat de schuurtjes en ook het bakhuisje kunnen worden gesloopt. Voordat de tijdelijke woningen kunnen worden geplaatst, moet de gemeente een omgevingsvergunning aanvragen. Daarvoor moet behalve het archeologisch onderzoek ook onderzoeken plaatsvinden naar de bodemkwaliteit en naar het voorkomen van bijzondere planten of diersoorten op het bouwterrein. Dat laatste onderzoek heeft niets bijzonders opgeleverd. De resultaten van het bodemonderzoek laten nog op zich wachten.

De aanvraag van de uitgebreide omgevingsvergunning duurt meestal een half jaar. Als de vergunning daarna is beoordeeld en ter inzage heeft gelegen, moet de gemeente eerst nog de eventueel ingediende zienswijzen af- of toewijzen, voordat B en W er een besluit over nemen. Pas daarna kan gestart worden met het plaatsen van de tijdelijke woningen. De verwachting is dat de eerste bewoners er begin volgend jaar in kunnen trekken.

(Foto: Google maps)