Tegenstanders openstelling Ermelose supermarkten op zondag lijken in de meerderheid

Door Harry Schipper - Inwoners van Ermelo hebben nog tot exact woensdagavond 16 maart negen uur de tijd om hun stem uit te brengen op de stelling ‘Supermarkten ook open op zondag in Ermelo’.

Dinsdag 15 maart in de namiddag toont een tussenstand aan dat de voorstanders van de openstelling van supermarkten op zondagmiddag het lijken te gaan afleggen tegen de tegenstanders, met duidelijk meer stemmen voor CDA en SGP

Vorig jaar november startte een groep Ermeloërs met de naam ‘Supermarkten ook open op zondag in Ermelo’ onder aanvoering van Bram van de Brug een petitie. De groep wilde het in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezing voor elkaar krijgen dat meer politieke partijen zich zouden inzetten voor de zondagopenstelling van supermarkten in hun woonplaats.

De petitie werd in enkele maanden tijd zo’n duizend keer ondertekend. Drie Ermelose partijen ondersteunen het idee: BurgerBelangen, VVD, Eén Ermelo. Ook Progressief Ermelo liet weten serieus de openstelling te overwegen. Niet zo heel gek dus dat de groep voor deze partijen een positief stemadvies afgeeft.

De groep heeft op Facebook de pagina ‘Supermarkten ook open op zondag’ aangemaakt. In Ermelo was er tot dusver in de raad geen meerderheid voorstander van een zondagopenstelling. Inwoners van Ermelo kunnen straks met het uitbrengen van hun stem op een voor- of tegenstander van de koopzondag of openstelling van supermarkten op zondagmiddagen bepalen wat er in Ermelo moet veranderen. Of juist niet.

De groep wijst naar buurgemeenten Nijkerk, Zeewolde, Epe en Harderwijk, waar supermarkten elke zondagmiddag van twaalf tot zes uur open mogen zijn. Daar bovenop is er in Harderwijk maandelijks een koopzondag(middag), tijdens het zomerseizoen en de weken voor Kerst zelfs elke week. “Zo heeft de kerkgang er geen hinder van”, meldt de Facebookpagina erbij.

Om steun voor hun idee te krijgen, heeft de groep nu ook een ‘onafhankelijke poll’ opgesteld. Via internet is deze bereikbaar via https://strawpoll.com/polls/1Mnwv1Adjy7

Te zien is dat op dit  moment de meeste stemmen nog altijd naar het CDA gaan, die zich duidelijk verzet tegen de zondagopenstelling. Het CDA wordt gevolgd door ‘voorstander’ Eén Ermelo met daarachter ‘tegenstander’ SGP.  De overige partijen krijgen in de poll – nu nog – te weinig stemmen om een rol van betekenis te spelen in de discussie over de zondagopenstelling.