​Vanmiddag bekendmaking wie verkenner is naar geruzie in bestuurs-top Ermelo

Door Harry Schipper – De Ermelose gemeenteraad maakt vanmiddag bekend wie de verkenner is die gaat onderzoeken hoe de bestuurskracht van het Ermelose gemeentebestuur kan worden verbeterd.

De verkenner is al aangesteld, maar wie het is, wil raadsgriffier Anita van Meerveld pas in de loop van vanmiddag via een communiqué namens de Ermelose raad naar buiten brengen.

“Ik ga daar nu nog niks over zeggen”, aldus Van Meerveld. Ook het CDA-raadslid Sarath Hamstra, die namens de Ermelose gemeenteraad de woordvoering doet over het proces, wil nu nog niks kwijt.

De verkenner is aangesteld op advies van de Gelderse Commissaris van de Koning John Berends, nadat bekend werd dat de verhouding tussen burgemeester André Baars en wethouder Leo van der Velden door ruzie danig was verslechterd. De aanleiding daarvoor zou moeten worden gezocht in het nagaan van de gangen van de wethouder door de burgemeester, in onder andere de naleving van de coronaregels. Van der Velden zou het daarmee niet zo nauw hebben genomen.

De ruzie resulteerde erin dat Van der Velden niet meer naar zijn werk ging. Inmiddels is bekend geworden dat hij sinds begin deze week zijn werkzaamheden voor de gemeente weer heeft hervat en het onderzoek afwacht.