​Verkenner onderzoekt bestuurskracht van ruziënd Ermelose gemeentebestuur

Door Harry Schipper – Commissaris van de Koning John Berends in en voor de provincie Gelderland adviseert om een (externe) verkenner aan te stellen die de komende maanden een onderzoek gaat uitvoeren naar de bestuurskracht van het Ermelose gemeentebestuur.

Aanleiding vormt het geruzie en de onenigheid van de afgelopen weken binnen het Ermelose college van B en W, waarbij hoofdrollen zijn weggelegd voor burgemeester André Baars en wethouder Leo van der Velden.

Afgelopen week hebben daarom de fractievoorzitters van de zes raadsfracties in de Ermelose gemeenteraad gesproken met John Berends. De Commissaris van de Koning gaf hen tijdens dat gesprek het advies om een extern onderzoek te starten.

De fractievoorzitters laten via een verklaring van de gemeente weten ‘te streven naar een oplossing voor de toekomst’ en om die reden hebben ingestemd met het voorstel van Berends. De Ermelose gemeenteraadsleden laten weten dat ze zich al enkele maanden zorgen maken over wat er speelt in en om het Ermelose college van B en W.

De afgelopen online vergaderingen van de politieke avonden in Ermelo liet wethouder Leo van der Velden van economische zaken en werkgelegenheid zich al niet meer zien en vervangen door collega-wethouders. Tijdens de afgelopen raadsvergadering over de Kadernota, één van de belangrijkste onderwerpen die de raad behandelt en die gaat over de toekomst van het dorp, was Van der Velden eveneens de grote afwezige.

Ook de uitzending van het BNN VARA programma Opstandelingen heeft het imago van het Ermelose gemeentebestuur geen goed gedaan. In die uitzending worden vraagtekens geplaatst bij de opstelling en handelswijze van de gemeentebestuurders, die volgens leden van de stichtingen DOEH en WRBT hun oren te veel laten hangen naar grote bedrijven als eendenslachterij Thomassen Duck-To aan de Fokko Kortlanglaan en pallet-timmerfabriek Ten Hove in het Tonselse Veld. De beide stichtingen, waarbij omwonenden zijn aangesloten, zien in die uitzending met lede ogen aan hoe het Ermelose gemeentebestuur probeert om uitbreidingsactiviteiten van de bedrijven waarvoor aanvankelijk geen vergunningen zijn afgegeven, achteraf te legaliseren. Ook hekelen ze de gemeente als het gaat om (het gebrek) aan handhaving tegen illegale activiteiten van de bedrijven.

In de uitzending laat ook burgemeester André Baars, onder andere verantwoordelijk voor de communicatie van de gemeente en daarmee het gezicht van de inwoners van Ermelo,  zich niet van zijn beste kant zien door zijn weigering om tekst en uitleg te geven over die opstelling en handelwijze.

De gemeenteraadsleden willen graag dat er weer een ‘werkbare’ situatie ontstaat, ‘waarbij het doel is te streven naar een toekomstbestendig bestuur’. Met de aanstelling van de verkenner zetten zij een eerste stap. De verkenner krijgt als opdracht ‘onderzoek te doen naar de bestuurskracht van Ermelo in zijn brede context, met als doel het krijgen van een evenwichtig bestuur voor onze gemeente’.  De verwachting is dat de verkenner na het politieke zomerreces, dus in september, met het onderzoek start.