Verweer gemeente om plan Strand Horst erdoor te krijgen kost extra geld

Door Harry Schipper – De gemeente Ermelo denkt zeker nog een halve ton extra geld nodig te hebben om verweer te kunnen voeren tegen de indieners van beroepen tegen de (gewijzigde) vaststelling van het bestemmingsplan Strand Horst.

Hoewel de natuurbeschermingsorganisaties hun bezwaren tegen het plan inmiddels hebben ingetrokken, resteren er nog een zevental bezwaarmakers die zich verzetten tegen onder andere de hoogte van het geplande hotel

Ook het geluid bij evenementen en de zogeheten ‘ladder voor verduurzaming’ zijn redenen van onder andere de gemeente Zeewolde om bezwaar aan te tekenen tegen het bestemmingsplan Strand Horst. Dat plan moest na vaststelling op 4 juli 2019 door de gemeenteraad van de Raad van State op de helling.
 
Er kwam een gewijzigd bestemmingsplan. Daarin werden onder andere de buitenactiviteiten bij Telstar, Pitch en Putt en Fundustry verder beperkt qua aantal, geluid en duur per activiteit. De extra bescherming van het riet, de ontwikkeling van nieuwe rietkragen, andere plekken voor de aanlegsteigers en de aanwijzing van een rustgebied voor watervogels waren aanleiding voor de natuurbeschermingsorganisaties om hun bezwaren in te trekken. Het verbeterde bestemmingsplan werd opnieuw door de Ermelose raad vastgesteld op 12 november vorig jaar. Maar daarmee verdwenen dus niet alle bezwaren.
 
De gemeente Ermelo wil graag dat het bestemmingsplan onherroepelijk wordt vastgesteld en gaat proberen om de bezwaren van tafel te krijgen of te vegen. Daarvoor worden een gerenommeerd advocatenkantoor en het juridisch adviesbureau Hekkelman ingeschakeld. Dat gaat extra geld kosten: in eerste instantie rekent de gemeente dat hiervoor vijftigduizend euro nodig is.
 
Het kan zelfs meer worden dan deze halve ton, want de ervaring leert dat in aanloop naar de zitting bij de Raad van State de appelanten nog allerlei stukken gaan indienen. Daarop moet de gemeente dan weer reageren met verdere onderbouwingen van het bestemmingsplan. En daarvoor is dan weer de hulp nodig van externe adviseurs. Die zitting is trouwens gepland op 4 oktober.
 
En dan nog is er kans dat de gemeente Ermelo het proces niet ‘wint’…