Verzet tegen groot zonnepark bij Schaapsdijk

Door Harry Schipper – De komst van een bijna negen hectare groot zonnepark langs de Schaapsdijk, tussen de A28 en buurtschap Horst, vlak achter kinderdagverblijf Knorretje en Zaaltje Horst aan de Buitenbrinkweg, is nog geen gelopen race.

Zonnepark Schaapsdijk levert straks een geschat vermogen van 7,5 MegaWatt; genoeg elektriciteit op voor circa tweeduizend huishoudens, dus voor zo’n twintig procent van alle Ermelose huishoudens.

Inwoners van Ermelo krijgen – als de plannen definitief zijn – de mogelijkheid om - door het kopen van obligaties ‘met een aantrekkelijk rendement - te investeren in het zonnepark.

Maar een aantal omwonenden vreest dat ze straks geen vrij uitzicht meer hebben over het weidelandschap achter hun woningen.

Dat bleek tijdens de politieke avond woensdag in De Dialoog waar raadsleden probeerden om een helder beeld te krijgen van de voor- en nadelen van het zonnepark, waarop 22.850 zonnepanelen met een totaaloppervlak van maar liefst vier hectare komen te liggen. Het eerste zonnepark binnen de Ermelose gemeentegrenzen wordt enerzijds toegejuicht: eindelijk een concreet plan dat de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente een stuk dichterbij brengt. Critici binnen de Buurtvereniging Horst en Telgt vinden dat hiervoor geen landbouwgrond moet worden gebruikt. Sommige bestuursleden maken principieel bezwaar tegen zonneparken in het buitengebied, dat in hun ogen daardoor verder ‘verrommelt’.  

Zonnepark Schaapsdijk is een initiatief van zonnepark-ontwikkelaar Solarcentury, de Ermelose energie-coöperatie Veluwe Energie en landeigenaar Van der Pol. Solarcentury, dat overal in Nederland zulke zonneparken ontwikkelt en realiseert en naar eigen zeggen tien installaties per dag oplevert, is al vanaf de zomer erover in gesprek met omwonenden en belanghebbenden, waaronder de buurtvereniging.

“Met sommigen hebben we drie of zelfs vier gesprekken gevoerd”, aldus Michiel van Dijk van Solarcentury. Een belangrijke reden voor dit bedrijf om de keus op juist de Schaapsdijk te laten vallen, is omdat er zo weinig mensen wonen. De gesprekken hebben ertoe geleid dat de oorspronkelijke plannen al drie keer zijn veranderd, om zo aan bezwaren van omwonenden tegemoet te komen

Tijdens de politieke avond liet ook Marjan van den Brink van zich horen. Zij woont aan de Buitenbrinkweg en zei helemaal niet door Solarcentury te zijn benaderd over het plan. Volgens haar ook andere omwonenden niet. Van den Brink vreest gezondheidsproblemen door straling. En het verlies van haar uitzicht over de weilanden achter haar huis.

De raadsleden willen eerst meer te weten komen over de plannen. Over veertien dagen is er weer een politieke avond, waarop het zonnepark opnieuw besproken wordt.