Wethouder hoopt in najaar op veilige fietsstrook aan Garderenseweg

Door Maarten Westerduin - Zes jaar na de eerste plannen hoopt wethouder Vogelsang dit najaar eindelijk een nieuwe fietsvoorziening aan te leggen aan de Garderenseweg in Speuld. In 2013 was het al duidelijk dat het huidige fietspad onveilig is. Hoe het er in de toekomst uit moest zien, bleef echter lange tijd onduidelijk.

Het aanpakken van de weg staat hoog op het Ermelose prioriteitenlijstje in het Gemeentelijk Verkeer en Vervoerplan (GVVP)

Het originele plan (twee fietspaden aan beide kanten van de weg) zou ten koste gaan van een lange strook bomen. Ook de dichte bebouwing langs de weg vormde een obstakel voor de aanleg. Onwenselijk, vonden (naar telling van Vogelsang) zo’n 40 tot 60 inwoners die bij de bewonersavonden aanwezig waren.
 
Daarom kwam de gemeente later met twee nieuwe opties: 30 kilometerzone met fietsstroken binnen de bebouwde kom en een 60 kilometerzone met fietsstroken buiten de bebouwde kom. De voorkeur van de bewoners gaat uit naar een 30 kilometerzone.
 
Verwarring
Alleen het plaatsen van 30-borden is volgens de wethouder niet voldoende voor veel bestuurders om snelheid af te nemen. Om de automobilist af te schrikken, is de gemeente van plan om bij het onderhoud van de weg een print aan te brengen die lijkt op elementverharding.
 
Of dat echt een blijvende werking zal hebben, weet Vogelsang niet zeker: ,,Maar laten we nou hopen dat mensen hun snelheid gaan aanpassen. Want het is daar gewoon heel gevaarlijk; er rijdt heel veel jeugd.’’