Woningbouw op Landgoed Leuvenum

Door Harry Schipper – De gemeente Ermelo wil, door onder andere de bouw van een woning toe te staan, meewerken aan diverse functieveranderingen op het landgoed Leuvenum.

Zo verrijst op een van de mooiste en markantste plekjes van Ermelo, op de hoek van de Jhr. Dr. J.C. Sandbergweg en Poolseweg, een nieuwe vrijstaande woning

Die woning komt in de plaats van oude stallen en schuren die vroeger bij de al bestaande boerderij op die locatie staan. Formeel mag dat volgens de geldende Structuurvisie-regels  voor functieverandering eigenlijk niet, omdat de meeste oude opstallen al in 2009 zijn gesloopt, dus vér voordat de gemeenteraad haar goedkeuring moet hechten aan de benodigde wijziging van het bestemmingsplan. Maar omdat de landgoedeigenaar het sloopoppervlak nooit heeft ingezet om er andere gebouwen voor in de plaats neer te zetten, vindt het Ermelose college van B en W het toch wel kunnen.

De eigenaar wil bovendien ter compensatie voor de nieuwbouw de agrarische bestemming van twee weilanden, eentje vlakbij de boerderij en een verderop gelegen perceel, veranderen. Zo wordt door het ene weiland een struinpad aangelegd met ernaast een gevlochten heg en wordt het andere weiland omgetoverd in ‘een kruidenrijke weide met bosmantelvegetatie’.

B en W moeten ook goedkeuring vragen de raad, omdat de nieuwbouwwoning niet aansluit op de gemeentelijke woonvisie. Daarin is met de gemeenteraad afgesproken dat er in Ermelo eerst meer sociale  betaalbare woningen moeten worden gebouwd. Gezien de enorm gewilde locatie van de vrijstaande woning, gaat deze zeker niet in die categorie vallen, zo voorspellen B en W zelf al.

De eigenaar van Landgoed Leuvenum mag ook een oude boerderij met stallen aan de verderop gelegen Veenweg 185 verbouwen tot een beheerderswoning met kantoorruimte, van waaruit het beheer van het landgoed kan plaatsvinden. Ook daar worden oude opstallen gesloopt. Ten slotte worden twee gebouwen gerenoveerd voor de stalling van materieel en opslag van materialen.

Leuvenum foto Google Maps
(Foto Google Maps)