Woonlasten Ermelo verder omhoog

Door Harry Schipper - Behalve de al eerder aangekondigde verhoging van de OZB met bijna twintig procent, zijn inwoners van de gemeente Ermelo volgend jaar ook meer kwijt aan de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook tarieven van andere heffingen en belastingen stijgen volgend jaar.

Dat blijkt uit de door B en W aan de raad voorgestelde belastingmaatregelen voor 2020 en de tariefsaanpassingen in nogal wat belastingverordeningen.


Ook de OZB voor bedrijfspanden en andere niet-woningen, zoals panden van zorginstellingen en de kazerne, gaat omhoog. Maar niet zoveel als de  stijgingen van 19,5 procent OZB voor woningen. Het Ermelose gemeentebestuur stelt voor deze panden een OZB-stijging van 1,3 procent voor.

De afvalstoffenheffing moet volgend jaar omhoog omdat- behalve 2,5 procent inflatie - de kosten voor inzameling en verwerking van afval zijn gestegen, terwijl de opbrengsten voor oud papier en glas juist zijn gedaald. Er is 115.000 euro meer nodig dan was begroot.  Per huishouden komt dit neer op elf euro meer heffing. Door uit een speciaal hiervoor aangelegde afval-spaarpot volgend jaar 65 procent en in 2021 35 procent van die 115.000 euro te halen, wil het Ermelose gemeentebestuur die stijging uitsmeren over drie jaar. De jaren erna moet trouwens rekening worden gehouden met een nog hoger uitvallende afvalstoffenheffing. De gemeente wil vanaf 2024 de afvalverzamelcontainers  vervangen en meteen Diftar-proof maken. Die operatie kost 1,2 miljoen. Dat betekent omgerekend een cumulatieve stijging met zo’n twintig euro per huishouden. Ook dat bedrag wil de gemeente ‘dempen’ door tussen 2024 en 2028 de afval-spaarpot aan te spreken.

De gemeente wil stimuleren dat de hoeveelheid restafval omlaag gaat, van zo’n 118 kilo vorig jaar naar nog maar dertig kilo in 2025. Die enorme afname is mogelijk, omdat uit afvalsorteeranalyses blijkt dat in restafval nog altijd teveel gft-afval zit. Om het goed scheiden aantrekkelijker te maken, gaat de gemeente de prijs voor het legen van gft-containers onder de kostprijs vaststellen. Tegelijk wordt het legen van restafvalcontainers duurder gemaakt dan het feitelijk kost. Op deze manier wil het gemeentebestuur het principe huldigen van ‘de vervuiler betaalt en goed gedrag wordt beloond’.

De rioolheffing stijgt met het inflatiepercentage, hier twee procent, ofwel vijf euro per huis. In Ermelo stijgt ook de hondenbelasting. Marktkooplui gaan ook meer betalen, omdat de marktgelden straks niet meer worden gebaseerd op het aantal vierkante meters van de kraam, maar op een combinatie van de grootte van een verkoopwagen en het type stroomaansluiting en stroomlevering.
 Forensen betalen straks flink meer: wie in een huisje met een waarde tot vijftig mille woont, betaalt straks 300 euro per jaar (was 241). Forensen die duurder wonen, betalen jaarlijks 88 tot 177 euro meer. Toeristen betalen per overnachting in 2020 geen euro zoals nu, maar anderhalve euro. Omliggende gemeenten zijn van plan datzelfde tarief te gaan hanteren, vandaar.