Zachtere OZB verhoging in Ermelo: 12% erbij

De gemeente Ermelo heeft donderdagavond in de raadsvergadering maatregelen genomen tegen het groeiende tekort op de bankrekening. Inwoners moeten vanaf volgend jaar twaalf procent extra onroerende zaak belasting betalen.

De vette jaren van Ermelo zijn voorbij en om grote tekorten te voorkomen moest er hier en daar wat geld bij.

Het originele plan was om 22 procent extra ozb te innen. Dat was voor veel partijen toch iets te veel van het goede.
 
Door zachtere ozb verhoging was het voor de gemeente noodzakelijk om in de uitgaven te snijden en daarom moesten de partijen gister puzzelen om toch nog een acceptabele begroting aan de provincie te laten zien.

Echt bezuinigd wordt er echter niet. Het gaat eerder om minder of kleinere extra budgetten.

Het nieuwe sportbedrijf BES, dat vanaf volgend jaar verantwoordelijk is voor de kwaliteit van sportaccommodaties, moet het bijvoorbeeld met een ton minder doen en ook de kunst en cultuur-initiatieven krijgen 91.000 euro minder dan het bedrag wat ze er extra bij zouden krijgen.
 
Een heikel puntje was het personeelsbeleid in het gemeentehuis, of specifieker: afzien van de vrijgemaakte tweeënhalve ton voor 5 nieuwe personeelsleden. Burgerbelangen Ermelo waarschuwde voor een Dutch Army Syndrome ,,waarbij je te kijk wordt gezet door slecht personeelsbeleid’’, aldus Van der Knaap. Hij wil niet dat Ermelo hetzelfde zou overkomen als onze strijdkrachten, die inmiddels ‘kapot bezuinigd’ zouden zijn.
 
Andere partijen willen er over een jaar geen lijken uit de kast vallen en pleitten daarom ook voor een strenger bezuinigingsbeleid: ,,Als we nu geen keuzes maken, krijgen we het straks dubbel en dwars terug’’ was de mening van ChristenUnie leidster Folkje Spoelstra.