Ermelose fractievoorzitters verduidelijken hun vertrouwensbreuk met burgemeester Baars

Door Harry Schipper – ‘Een zware beslissing’, ‘niet lichtzinnig genomen’ en ‘een langlopend proces’: dat zeggen de zes fractievoorzitters van de Ermelose gemeenteraad in een vandaag uitgebrachte memo over hun beslissing om deze zomer het vertrouwen in burgemeester André Baars op te zeggen.
 

Daarin stellen de zes dat niet alleen de Ermelose wethouders, maar ook gemeentesecretaris Aldrik Weststrate bij herhaling in gesprekken de onwerkbare situatie in het Ermelose college van B en W noemden, die de basis vormde voor het opzeggen van het vertrouwen in de burgemeester.

“De inbreng van het gesprek met de gemeentesecretaris was mede verantwoordelijk voor de fractievoorzitters om tot deze conclusie te komen”, verduidelijken de zes fractievoorzitters. “Door de onwerkbare situatie in het college meenden wij dat dit zo niet langer kon voortduren en de bestuurbaarheid van Ermelo in het geding kwam”.

Opmerkelijk was dat de drie verkenners, die in opdracht van de Gelderse Commissaris van  de Koning en de fractievoorzitters vorige week donderdag rapport uitbrachten over hun onderzoek naar de conflicten en onvrede binnen het bestuur van Ermelo, in hun gesprek met de gemeentesecretaris een tegengesteld beeld kregen. De fractievoorzitters reageren hierop verbaasd: “Het bevreemdt ons dat de gemeentesecretaris ten  tijde van de gesprekken met ons een ander beeld heeft gegeven dan uit het rapport blijkt”.

Alhoewel de fractievoorzitters de problemen erkennen die de verkenners beschrijven, proberen ze in hun reactie hierop vooral zaken te verduidelijken. Behalve over de rol van de gemeentesecretaris gaan ze ook in op het strikt geheim houden van het opgezegde vertrouwen in hun burgemeester. Volgens hen was dat conform de ministeriële regels die gelden voor de gemeentelijke klankbordgroep die de zes fractievoorzitters vormden. Over de uiteindelijke beslissing het vertrouwen op te zeggen hebben ze niet eens hun eigen fracties kunnen raadplegen, stellen ze dan ook.

Dat het rapport vermeldt dat de klankbordgroep de burgemeester als enige zondebok aanwijst nuanceren de zes fractievoorzitters : “Ook de wethouders is de spiegel van zelfreflectie voorgehouden. Wij wisten dat het vertrouwen in de burgemeester opzeggen niet de enige oplossing zou zijn en dat ook zeker verantwoordelijkheid over de onwerkbare werksituatie bij het gehele college ligt”.

Volgende week woensdagavond 28 oktober gaat de voltallige Ermelose gemeenteraad in debat over de bevindingen van de verkenners en hun aanbevelingen. Afhankelijk daarvan zouden raadsfracties met moties kunnen komen om ook als raad het vertrouwen in de burgemeester, of zelfs het gehele college van B en W op te zeggen. De verkenners raden zulk ‘hardhandig afrekenen’ af, omdat dan ‘onderliggende problemen zullen blijven terugkeren, omdat de gebrekkige omgang met spanningen niet wordt weggenomen. Hun belangrijkste advies luidt om te ‘verzoenen met het verleden en met elkaar’.

Lees ook:
Ermelose fractievoorzitters zeggen vertrouwen op in eigen burgemeester om ‘onwerkbare’ relatie met wethouders
Korte reactie college van B&W Ermelo op briefverslag verkenners
Commissaris van de Koning John Berends verwacht ‘constructieve houding’ van partijen in Ermelose bestuurscrisis