Gewaagde uitspraken in Politiek Café Ermelo: ‘Jongeren met stress? Het zal wel!’

Door Maarten Westerduin - Hoewel er misschien minder jongeren op afkwamen dan vooraf werd gehoopt, waren er toch boeiende debatten tijdens het Politiek Café in de Molenaer. 

Afgelopen dinsdag was jong en oud in de kroeg te vinden om onder het genot van een drankje eens een stevige discussie te voeren.

Tijdens de avond ging het over jongerenhuisvesting, hangplekken en prestatiedruk. Hoe verder het evenement vorderde, hoe meer oneliners er door het café heen vlogen.
 
Bij het laatste onderwerp liet vooral wethouder Hans de Haan zich horen. Prestatiedruk was volgens De Haan, die onder meer Jeugdzorg in zijn portefeuille heeft zitten, voor het grootste deel flauwe kul. 

Prestatiedruk is een onderwerp dat veel jongeren vandaag de dag bezig houdt.

Niet alleen door de studie zouden ze last kunnen krijgen van vermoeidheid, angstaanvallen en concentratieproblemen, ook door het gebruik van social media zouden jongeren diep ongelukkig worden. Er werd in het café zelfs geroepen dat 30% van de jongeren depressief is.
 
Daar wilde wethouder De Haan niets van weten: ,,Wat een flauwe kul! Dat kan helemaal niet. Depressie is een zwaar psychiatrisch beeld. Iemand die zegt dat hij zich niet zo lekker voelt kan even ongelukkig zijn, maar dat betekend nog niet dat diegene ook depressief is.’’
 
,,Ik denk dat het veel genuanceerder ligt’’, gaf de wethouder aan, ,,Ik vind het lastig om te praten over dé jongere die stress heeft. Het zal wel. Ik geloof er in zijn algemeenheid helemaal niet in.’’ Volgens de wethouder moeten mensen niet bang worden van stress-symptomen: ,,Er zijn altijd momenten dat mensen last hebben van stress, dat is doodnormaal. Laat ik het omdraaien, als je nooit stress hebt, ben je dood. In je normale leven heb je voortdurend momenten waarop je op je tenen moet lopen en iedereen in je nek zit te hijgen omdat je moet presteren. Ik begrijp de discussie niet en ik raad iedereen aan om deze discussie niet te voeren, want hij is zinloos. Wij constateren dat er stress is, nou en?’’
 
Sommige jongeren beweerden dat deze generatie jongeren het moeilijker heeft dan de jongeren van de zogenoemde babyboomgeneratie. Daar was Bart van der Knaap van BurgerBelangen Ermelo het absoluut niet mee eens. ,,Kijk eens naar homoseksualiteit, dat is nu volledig geaccepteerd, maar daar was vroeger geen sprake van.’’ Van der Knaap kwam ook nog met een voorbeeld uit zijn eigen jeugd: ,,Ik ben op school onderdeel geweest van een gijzeling. Wij kregen als kinderen geen nazorg: als je bevrijd was, moest je blij zijn en dan mankeerde je niks. Tegenwoordig spreken we veel meer over dit soort dingen en daardoor worden kleine problemen veel groter dan ze zijn. We moeten met elkaar leren relativeren.’’