Live uitzending pittig raadsdebat over Ermelose bestuurscrisis in theaterzaal

Door Harry Schipper – De Ermelose gemeenteraad vergadert volgende week woensdagavond 28 oktober fysiek in de theaterzaal van De Dialoog over het rapport van de drie verkenners over de politiek-bestuurlijke conflicten en onvrede in Ermelo.
 

Ermeloërs mogen rekenen op een pittig debat over dat rapport, dat live wordt uitgezonden en waarin het vooral draait om de kritiek op het functioneren van burgemeester André Baars.

De drie verkenners lichten hun bevindingen toe en beantwoorden vragen daarover. Ook de wethouders, burgemeester én gemeentesecretaris zijn uitgenodigd om het woord te voeren en vragen van raadsleden te beantwoorden. En natuurlijk de zes fractievoorzitters die vorige week bekendmaakten al afgelopen zomer het vertrouwen in de Ermelose burgervader te hebben opgezegd. Dat deden zij tijdens een persconferentie waarin ze ook het eindrapport van de verkenners presenteerden.

Het is wel zeker dat ook de fractievoorzitters onder vuur komen te liggen over de door hen gevolgde handelswijze. Daarbij hebben zij als klankbordgroep hun eigen fracties, ofwel de rest van de gemeenteraad, niet in alle stadia geïnformeerd over het proces dat leidde tot het opzeggen van het vertrouwen in Baars.

Hoogstwaarschijnlijk leidt het raadsdebat tot meerdere moties, waarin gevolg wordt gegeven aan de aanbevelingen in het rapport. Dat kunnen moties zijn waarin wordt opgeroepen tot het oplossen van de bestuursproblemen met hulp van een mediator, of nadere onderzoeken hoe de conflicten definitief uit de wereld kunnen worden geholpen. Evengoed kunnen raadsfracties voorstellen tot scherpere maatregelen, die kunnen leiden tot bijvoorbeeld het ontslag van de burgemeester, of zelfs het hele college van B en W.  

Omdat het debat (ook) over hem gaat, zal André Baars niet zelf de raadsvergadering voorzitten. Normaal gesproken laat Baars zich vervangen door vicevoorzitter René Arts, maar omdat Arts het woord voert namens zijn fractie Progressief Ermelo - en niet Anneke Knoppert, die als fractievoorzitter ook zitting had in de klankbordgroep - leidt ditmaal tweede vicevoorzitter Ronald van Veen (ChristenUnie) de vergadering.
In de vergadering wordt mogelijk aandacht besteed aan brieven en mails die betrokken Ermeloërs hebben geschreven naar aanleiding van het rapport over de bestuurscrisis. De publieke tribune van de theaterzaal is in verband met coronaregels voor publiek gesloten.

Voor het geval er raadsleden niet bij de fysieke raadsvergadering aanwezig kunnen zijn, bijvoorbeeld omdat ze corona-verschijnselen hebben, is bedacht dat er dan daags erna, dus op donderdagavond 29 oktober, een online-raadsvergadering wordt ingelast. Dan kunnen namelijk tóch alle raadsleden meebeslissen over de moties die op woensdagavond worden ingediend. Tot nog toe hebben zich echter nog geen raadsleden afgemeld voor de vergadering van woensdagavond.

Lees ook:
Ermelose fractievoorzitters verduidelijken hun vertrouwensbreuk met burgemeester Baars
Commissaris van de Koning John Berends verwacht ‘constructieve houding’ van partijen in Ermelose bestuurscrisis
Ermelose fractievoorzitters zeggen vertrouwen op in eigen burgemeester om ‘onwerkbare’ relatie met wethouders
Korte reactie college van B&W Ermelo op briefverslag verkenners