Raadsleden positief over Burgerinitiatief van BBE

Door Harry Schipper – Het voorstel van BurgerBelangen Ermelo om in Ermelo het ‘burgerinitiatief’ in te voeren is welwillend ontvangen bij vrijwel alle andere politieke raadsfracties.

Met een ‘burgerinitiatief’ kunnen inwoners - het moeten er minstens vijftig zijn - zelf een voorstel op de agenda van de gemeenteraad plaatsen. De raadsleden moeten er dan vervolgens over praten en een besluit nemen. 

Volgens BBE-fractievoorzitter Bart van der Knaap is het burgerinitiatief ‘een volgende stap om onze democratie te moderniseren’ en ‘verkleint het de afstand tussen raad en inwoners’. Alleen SGP-fractievoorzitter Frans Snoek had bedenkingen. “De burger heeft al zoveel. Eigenlijk alles al. Zo kan hij zó de raadsfracties benaderen als hij iets wil. Wat is dan de meerwaarde van het burgerinitiatief?”

Snoek meent ook dat met het burgerinitiatief verwachtingen kunnen worden gewekt ‘die in de praktijk niet houdbaar blijken’. Van der Knaap weerspreekt dat. Hij vindt het vooral een voordeel dat voorstellen van burgers ‘niet meteen politiek’ gemaakt worden. ChristenUnie-raadslid Dick Tillema noemt het idee ‘charmant’. Tegelijk vraagt hij zich af hoe het burgerinitiatief zich verhoudt tot het onlangs door het college van B en W gepresenteerde ‘Right to Challenge’ (RtC), waarbij burgers de gemeente mogen ‘uitdagen’ als ze denken dat iets beter kan. Burgers mogen een voorstel dat ze doen vervolgens ook zelf uitvoeren en krijgen daarvoor het geld dat anders de gemeente kwijt was voor de uitvoering.

CDA-fractievoorzitter Sarath Hamstra, die jaren geleden al het ‘Right to Challenge’ in Ermelo wilde invoeren, noemt het burgerinitiatief-voorstel van BBE zelfs ‘prijzenswaardig’. “Dit is een manier om burgerparticipatie verder gestalte te geven. Het geeft de raad de verplichting om er iets mee te doen”. Hamstra lijkt het wel goed om ook de financiële gevolgen eerst nog in kaart te brengen. Ook fractievertegenwoordigster A.P. Bakker-Veenstra draagt het initiatief een warm hart toe. “Het is een extra instrument. Waarom zouden we dat onze burgers onthouden”, vroeg zij zich af. Ze vond het ook goed passen naast het ‘RtC-voorstel van B en W. Die staan er volgens wethouder Laurens Klappe ook ‘positief’ tegenover. Wel denkt hij dat RtC ‘een stap verder gaat dan het burgerinitiatief, omdat burgers daar ook een budget bij krijgen om mee aan de slag te gaan’. VVD-raadslid Monique van den Broek vindt het voorstel ook positief. “Maar het moet wel duidelijk zijn wat de burger kan verwachten”. Zij vroeg zich verder af of het ‘in elkaar vlechten’ van RtC en het burgerinitiatief mogelijk is.

Van der Knaap beloofde voor de volgende bespreking van het burgerinitiatief te becijferen wat de eventuele kosten zijn. “Maar dat wordt wel lastig, want eigenlijk hangt dat telkens af van het specifieke voorstel dat burgers indienen”.

Lees ook:
BBE wil in Ermelo het burgerinitiatief invoeren